Muffinki śmietankowe z winogronami

Niedawno odkryłam jeszcze jeden jesienny owoc w ogrodzie. Wreszcie dojrzały nasze  winogrona. Są piękne. Pełne. Okazałe i bardzo słodkie. I fajnie komponują się smakowo w muffinkach. W czasie rozgryzania trzeba tylko zachować czujność. Bowiem malutkie pesteczki winogron czają się w ukryciu, chcąc znienacka przetestować wytrzymałość naszych zębów 😉

Muffinki śmietankowe z winogronami

(porcja na 12 sztuk)

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej

– ¾ szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżki wiórków kokosowych

– szczypta soli

– 1 szklanka mleka

– 1 jajo

– ½ szklanki oleju

– 1 łyżka aromatu śmietankowego

– 48 sztuk winogron

Sposób przygotowania:

  1. Składniki suche: mąkę, cukier, kawę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sól wymieszać w miseczce.
  2. Dodać mleko, jajo, olej i aromat.
  3. Wymieszać do połączenia się składników.
  4. Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do ¾ wysokości papilotki. W każda muffinkę wetknąć po 4 sztuki winogron.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez ok. 20 minut.
  6. Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz