Niedawno odkryłam jeszcze jeden jesienny owoc w ogrodzie. Wreszcie dojrzały nasze winogrona. Są piękne. Pełne. Okazałe i bardzo słodkie. I fajnie komponują się smakowo w muffinkach. W czasie rozgryzania trzeba tylko zachować czujność. Bowiem malutkie pesteczki winogron czają się w ukryciu, chcąc znienacka przetestować wytrzymałość naszych zębów 😉
Muffinki śmietankowe z winogronami
(porcja na 12 sztuk)
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– ¾ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 1 jajo
– ½ szklanki oleju
– 1 łyżka aromatu śmietankowego
– 48 sztuk winogron
Sposób przygotowania:
- Składniki suche: mąkę, cukier, kawę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sól wymieszać w miseczce.
- Dodać mleko, jajo, olej i aromat.
- Wymieszać do połączenia się składników.
- Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do ¾ wysokości papilotki. W każda muffinkę wetknąć po 4 sztuki winogron.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez ok. 20 minut.
- Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.