Filety z kurczaka zapiekane z pomidorowym pesto, serem cheddar, dynią i pomidorkami koktajlowymi

Kolejna odsłona dania jednogarnkowego, a w zasadzie jednonaczyniowego, bo pieczenie odbywa się w naczyniu żaroodpornym. Jest wygodne do przygotowania i smakuje świetnie. Mięso zachowuje soczystość i kruchość. Dla mnie super!

Filety z kurczaka zapiekane z pomidorowym pesto, serem cheddar, dynią i pomidorkami koktajlowymi

(4 porcje)

Składniki:

  • 600 g fileta z kurczaka
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny – do smaku
  • 7 łyżeczek pesto pomidorowego
  • 7 plastrów sera cheddar
  • 2 plastry dyni piżmowej
  • 10 pomidorków koktajlowych czerwonych

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z fileta umyć. Odciąć polędwiczkę. Płat mięsa przeciąć z grubości na połowę, albo na trzy plastry – w zależności od wielkości-grubości fileta. Rozkroić tak, aby poszczególne kawałki mięsa miały podobną grubość. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem. Płaskie kawałki mięsa przeciąć na pół tak, żeby uzyskać mniejsze porcje.
  2. Mięso posypać solą i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Każdą porcję mięsa posmarować pesto z pomidorów.
  4. Cztery porcje mięsa włożyć do naczynia żaroodpornego. Na nie położyć po plastrze sera. A na ser położyć dynię piżmową pokrojoną w słupki 2 na 2 cm.
  5.  
  6. Na tę warstwę układać kolejne porcje mięsa posmarowane z wierzchniej strony pesto. Na nie ponownie plastry sera i słupki dyni. Na wierzch położyć pomidorki. Jeśli większe, to kroić i na pół.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 150 stopniach Celsjusza. Wyłączyć i zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut, żeby mięso spokojnie obniżyło swoją temperaturę. Takie działanie gwarantuje soczystość mięsa drobiowego.
  8. Po upieczeniu pokroić jak tort na 4 porcje.

 

 

 

Dodaj komentarz