Nareszcie wyczekana niedziela 😊 Wolna od zajęć i obowiązków. Daleka od porannego pośpiechu. Do śniadaniowego talerza wypełnionego serami, warzywami i porcją malin, kawa z mleczną pianką. A do takiej wyjątkowej kawy specjalne ciacho. Z jesiennym warzywem w roli głównej. Voilá – babka marchewkowa z sezamem i słonecznikiem.
Babka marchewkowa z sezamem i słonecznikiem
(forma mała keksowa 25*12*8 cm)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- 4 łyżki stołowe sezamu białego
- 4 łyżki stołowe ziarna słonecznika
- 3 jaja
- ½ szklanki oleju
- 4 średnie sztuki marchewki (400 g)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir, sezam i 2 łyżki ziarna słonecznika. Wymieszać.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok.
- Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta.
- Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać po wierzchu 2 łyżkami ziaren słonecznika.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.