Pasta szynkowa na pieczywo

Na rozespane śniadanie sprawdza się coś, czego nie trzeba za bardzo gryźć. Coś, co jest smarowne i gładkie. W takich okolicznościach doskonale sprawdzają się wszelkie pasty. Dziś absolutna petarda kulinarna – pasta szynkowa na pieczywo. Powstała z konserwy w puszce, a konkretnie z szynki w puszce. Wiem, że brzmi dziwnie i przyznam, że sama bym nie wpadła na pomysł blendowania szynki z puszki. Na szczęście są jeszcze na świecie ludzie bardziej kreatywni niż ja. I oni są dla mnie niezwykłą inspiracją. I dziś na naszych kanapkach pasta o niecodziennym – szynkowym smaku. Pachnie sentymentalnie, jak świąteczna szynka z Ameryki, z mojego dzieciństwa. Pysznie się ją degustuje. Spróbujcie koniecznie 😊

Pasta szynkowa na pieczywo

(porcja dla 8 osób)

Składniki:

– 1 puszka szynki konserwowej 300 g

– 3 ogórki kiszone

– 4 jaja

– 1 pęczek natki pietruszki

– 2 łyżeczki małe majonezu

– 2 łyżeczki małe musztardy miodowej

– pieprz, sól – do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić.
  2. Konserwę pokroić w misce i rozdrobnić blenderem.
  3. Ogórki pokroić w kostkę.
  4. Natkę pietruszki posiekać drobno. Zostawić łyżeczkę, żeby posypać na wierzch.
  5. Wszystkie składniki: szynkę, ogórki, jaja, pietruszkę umieścić w misce i zblendować na jednolitą, gładką masę.
  6. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie. Posypać odłożoną, posiekaną pietruszką.
  7. Podawać na razowym pieczywie.

 

 

Dodaj komentarz