Ciasteczka z jabłkiem i cynamonem

Uwielbiam dni wolne od pracy. Każdy weekend powinien mieć 3 dni 😊 Wtedy można oddać się na spokojnie kuchennym pasjom. Jest czas, żeby wymyślać i tworzyć. Fantazyjnie kroić, zwijać i wypiekać cudeńka. Bawić się, fotografować i zachwycać. A na koniec kulinarnie pobudzać zmysły oddając się przyjemności, jakiej dostarcza konsumpcja. Jestem zachwycona efektywnie spędzonym czasem. Spełniona ja 😊

Ciasteczka z jabłkiem i cynamonem

(20 sztuk)

Składniki:

– 350 g białego sera mielonego homogenizowanego

– 2 jaja

– pół szklanki cukru (100 g)

– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)

– pół szklanki oleju (100 ml)

– 4 szklanki mąki pszennej (400 g)

– szczypta soli

– 3 małe łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)

– 2 świeże jabłka o winnym smaku

– cynamon – do smaku

– 1 jajo rozkłócone – do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

  1. Ser wyłożyć do miseczki. Dodać jajka i cukry. Wymieszać łyżką. Dodać olej i wymieszać.
  2. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy mokrej dodać składniki suche i zagnieść elastyczne ciasto.
  4. Jabłka umyć, pokroić w ósemki. Nie obierać!
  5. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na stolnicy w koło, w razie potrzeby podsypując mąką.
  6. Placek pokroić w regularne kwadraty, rozmiaru 10 na 10 cm (odcinając nierówne części ciasta – to, co odcięte dołożyć do pozostałej części do ponownego wałkowania).
  7. Każdy kwadrat w wyobraźni przedzielić na pół, czyli na dwa prostokąty. Ponacinać regularnie prawą stronę każdego prostokąta cięciami prostopadłymi do linii podziału. Zachowując gęstość nacięć, co 2 cm. Na część nie naciętą położyć 2-3 kawałki jabłka – w zależności od wielkości. Przykryć ponacinaną częścią ciasta. Zlepić po brzegach, tworząc kopertkę. Miejsce sklejenia docisnąć widelcem zostawiając fantazyjne znaczki.
  8. Każdą kopertkę posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku. Posypać grubym cukrem.
  9. Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W odstępach, bo troszkę rosną. Najlepiej w ilości 4 na 4 sztuki.
  10. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć ciasteczka, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez 20 minut. Wystudzić na kratce.

1 Response

Dodaj komentarz