Uwielbiam dni wolne od pracy. Każdy weekend powinien mieć 3 dni 😊 Wtedy można oddać się na spokojnie kuchennym pasjom. Jest czas, żeby wymyślać i tworzyć. Fantazyjnie kroić, zwijać i wypiekać cudeńka. Bawić się, fotografować i zachwycać. A na koniec kulinarnie pobudzać zmysły oddając się przyjemności, jakiej dostarcza konsumpcja. Jestem zachwycona efektywnie spędzonym czasem. Spełniona ja 😊
Ciasteczka z jabłkiem i cynamonem
(20 sztuk)
Składniki:
– 350 g białego sera mielonego homogenizowanego
– 2 jaja
– pół szklanki cukru (100 g)
– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)
– pół szklanki oleju (100 ml)
– 4 szklanki mąki pszennej (400 g)
– szczypta soli
– 3 małe łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
– 2 świeże jabłka o winnym smaku
– cynamon – do smaku
– 1 jajo rozkłócone – do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Ser wyłożyć do miseczki. Dodać jajka i cukry. Wymieszać łyżką. Dodać olej i wymieszać.
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Do masy mokrej dodać składniki suche i zagnieść elastyczne ciasto.
- Jabłka umyć, pokroić w ósemki. Nie obierać!
- Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na stolnicy w koło, w razie potrzeby podsypując mąką.
- Placek pokroić w regularne kwadraty, rozmiaru 10 na 10 cm (odcinając nierówne części ciasta – to, co odcięte dołożyć do pozostałej części do ponownego wałkowania).
- Każdy kwadrat w wyobraźni przedzielić na pół, czyli na dwa prostokąty. Ponacinać regularnie prawą stronę każdego prostokąta cięciami prostopadłymi do linii podziału. Zachowując gęstość nacięć, co 2 cm. Na część nie naciętą położyć 2-3 kawałki jabłka – w zależności od wielkości. Przykryć ponacinaną częścią ciasta. Zlepić po brzegach, tworząc kopertkę. Miejsce sklejenia docisnąć widelcem zostawiając fantazyjne znaczki.
- Każdą kopertkę posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku. Posypać grubym cukrem.
- Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W odstępach, bo troszkę rosną. Najlepiej w ilości 4 na 4 sztuki.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć ciasteczka, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez 20 minut. Wystudzić na kratce.
Pyszne, polecam!!!