Szyszki ryżowo-kukurydziane

Pamiętacie szyszki z preparowanego ryżu, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie? W internecie mnóstwo przepisów na ten smakołyk, ale często autorzy w celu stworzenia masy spajającej proponują działanie „na skróty”. Polecają rozpuszczenie tabliczek czekolady, krówek, albo gotowych mas kajmakowych z puszek. Ja postanowiłam wyjść od najzwyklejszych produktów spożywczych i masę sklejającą stworzyć od początku do końca samodzielnie. Żeby było trochę bardziej chrupiąco, do ryżu dodałam jeszcze płatków kukurydzianych. I tak oto powstały moje szyszeczki ryżowo-kukurydziane. Pyszne i naturalne. To doskonały pomysł na smakołyk, gdy macie w planach realizację menu na dziecięce przyjęcie urodzinowe 😊

Szyszki ryżowo-kukurydziane

(20 sztuk)

Składniki:

  • 100 g masła śmietankowego
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki śmietany 12 % tłuszczu
  • pół szklanki kakao
  • 250 g preparowanego ryżu
  • 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 5 kropel aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuścić w garnku. Dodać do niego cukier i śmietanę. Gotować na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
  2. Do powstałego kajmaku dodać kakao, aromat i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  3. Do ciepłej masy wsypać ryż i płatki kukurydziane. Zamieszać tak, aby masa równomiernie pokryła suche dodatki.
  4. Szybko formować ciasteczka – szyszki za pomocą dwóch łyżek. Dają się uformować dopóki masa jest ciepła. Gdy masa przestygnie traci swoje właściwości sklejające.
  5. Układać szyszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wystudzenia – zastygnięcia.
  6. Przed podaniem każdą szyszkę włożyć w papierową papilotkę.

 

Dodaj komentarz