Pamiętacie szyszki z preparowanego ryżu, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie? W internecie mnóstwo przepisów na ten smakołyk, ale często autorzy w celu stworzenia masy spajającej proponują działanie „na skróty”. Polecają rozpuszczenie tabliczek czekolady, krówek, albo gotowych mas kajmakowych z puszek. Ja postanowiłam wyjść od najzwyklejszych produktów spożywczych i masę sklejającą stworzyć od początku do końca samodzielnie. Żeby było trochę bardziej chrupiąco, do ryżu dodałam jeszcze płatków kukurydzianych. I tak oto powstały moje szyszeczki ryżowo-kukurydziane. Pyszne i naturalne. To doskonały pomysł na smakołyk, gdy macie w planach realizację menu na dziecięce przyjęcie urodzinowe 😊
Szyszki ryżowo-kukurydziane
(20 sztuk)
Składniki:
- 100 g masła śmietankowego
- pół szklanki cukru
- pół szklanki śmietany 12 % tłuszczu
- pół szklanki kakao
- 250 g preparowanego ryżu
- 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 5 kropel aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuścić w garnku. Dodać do niego cukier i śmietanę. Gotować na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
- Do powstałego kajmaku dodać kakao, aromat i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Do ciepłej masy wsypać ryż i płatki kukurydziane. Zamieszać tak, aby masa równomiernie pokryła suche dodatki.
- Szybko formować ciasteczka – szyszki za pomocą dwóch łyżek. Dają się uformować dopóki masa jest ciepła. Gdy masa przestygnie traci swoje właściwości sklejające.
- Układać szyszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wystudzenia – zastygnięcia.
- Przed podaniem każdą szyszkę włożyć w papierową papilotkę.