Chłodna jesień szaleje za oknem – czas zacząć pichcić zupy. Rozgrzewające, pachnące i sycące. Na początek krupnik, który w polskiej tradycji kulinarnej jadany był od wieków. Zupa tania i prosta. Często zaszufladkowana dla menu przedszkolnego albo szpitalnego. A szkoda, bo to zupa bardzo wartościowa i smaczna. Tradycyjny krupnik przygotowuje się na wywarze z mięsa. Najlepszy aromat ma zupa, do której bulion sporządza się na schabowych kościach wędzonych. Aby zupa była wyrazista w smaku warto użyć opalonej nad palnikiem albo obsmażonej na patelni cebuli. Tak przygotowana cebula nadaje krupnikowi posmak pieczeniowy i lekko żółty odcień. Jeśli chcecie uzyskać klarowną zupę, pamiętajcie, aby kaszę pęczak (lub drobniejszą jęczmienną) kilkukrotnie przepłukać letnią wodą. Dzięki czemu wymyjecie wszelkie zanieczyszczenia. Kaszę dodajemy w ilości 1 łyżki stołowej na każdą porcję. Wtedy krupnik nie będzie zbyt gęsty. Na koniec oczywiście zielenina: natka pietruszki i koperku – zgodnie z preferencjami. Dodawana już indywidualnie na talerzu. Smacznego 😊
Krupnik z pęczakiem
(porcja dla 5 osób)
Składniki:
- 5 szklanek wody – do wywaru
- 1 wędzona kostka schabowa (długości 10 cm)
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 5 łyżek stołowych kaszy pęczak
- 1 marchew
- pół selera
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz – do smaku
- koperek, natka pietruszki – do smaku
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować wodę na wywar. Włożyć kostkę wędzoną. Dodać pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, listek laurowy, obsmażoną cebulę oraz sól. Gotować około godziny, aż wywar stanie się esencjonalny.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 15 minut. Uważać, aby nie rozgotować.
- Pęczak przesypać do miseczki. Przepłukać letnią wodą 3 razy. Żeby dokładnie pozbawić ziarno wszelkich zanieczyszczeń.
- Kaszę przełożyć do garnka z wywarem i ziemniakami gotować 5 minut. Po czym garnek zdjąć z ognia. Odstawić pod przykryciem. W tym czasie kasza będzie dochodzić do właściwej miękkości.
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Smażyć w garnku na maśle przez 3 minuty.
- Selera obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do marchewki. Dusić jeszcze 3 minuty. Często mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły. Przełożyć je do zupy.
- Krupnik zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
- Usunąć w całości cebulę.
- Na talerz wlewać porcje zupy i posypywać dowolną ilością zieleniną.