Kolejna odsłona „śniadania serowego” w moją rodzinną niedzielę. Królują na stole grzanki z serami: oscypkiem, dojrzewającym Bursztynem i litewskim dojrzewającym serem Dziugas. A u mnie na talerzu jak zwykle zielono: sałata lodowa z serem Camembert, gruszką, winogronem i orzechami pekan. Dla takich śniadań chce się z łóżka wstać! Nawet w niedzielę 😊
Sałata lodowa z serem Camembert, gruszką i orzechami pekan
(porcja dla 1 osoby)
Składniki:
– 4 liście sałaty lodowej
– 30 g sera pleśniowego typu Camembert
– 1 gruszka
– 2 orzechy pekan
– 10 sztuk winogron ciemnych
– 1 łyżka oleju lnianego
Sposób przygotowania:
- Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Tak małe, żeby wygodnie dały nabrać się na raz widelcem.
- Ser pokruszyć na drobne kawałki i wyłożyć na sałatę.
- Gruszkę umyć, nie obierać. Pokroić na ćwiartki. Położyć na porcję sałaty.
- Winogron umyć i kuleczki poukładać na sałacie.
- Orzecha pekan połamać na kawałki. Posypać po wierzchu surówki.
- Polać olejem.
- Podawać ze zrumienioną grzanką z chleba razowego.