Sałata lodowa z Camembert, gruszką i orzechami pekan

Kolejna odsłona „śniadania serowego” w moją rodzinną niedzielę. Królują na stole grzanki z serami: oscypkiem, dojrzewającym Bursztynem i litewskim dojrzewającym serem Dziugas. A u mnie na talerzu jak zwykle zielono: sałata lodowa z serem Camembert, gruszką, winogronem i orzechami pekan. Dla takich śniadań chce się z łóżka wstać! Nawet w niedzielę 😊

Sałata lodowa z serem Camembert, gruszką i orzechami pekan

(porcja dla 1 osoby)

Składniki:

– 4 liście sałaty lodowej

– 30 g sera pleśniowego typu Camembert

– 1 gruszka

– 2 orzechy pekan

– 10 sztuk winogron ciemnych

– 1 łyżka oleju lnianego

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Tak małe, żeby wygodnie dały nabrać się na raz widelcem.
  2. Ser pokruszyć na drobne kawałki i wyłożyć na sałatę.
  3. Gruszkę umyć, nie obierać. Pokroić na ćwiartki. Położyć na porcję sałaty.
  4. Winogron umyć i kuleczki poukładać na sałacie.
  5. Orzecha pekan połamać na kawałki. Posypać po wierzchu surówki.
  6. Polać olejem.
  7. Podawać ze zrumienioną grzanką z chleba razowego.

Dodaj komentarz