Jajecznica z cukinią i selerem

Po każdym wysiłku fizycznym należy zjeść posiłek potreningowy. Tak zbilansowany, aby miał charakter regeneracyjny i wspomógł organizm w budowie mięśni i odzyskiwaniu pokładów glikogenu. A co dziś zjemy z córką po porannych zajęciach pilates? Jajecznicę ze smażoną cukinią, selerem. Brzmi nieprawdopodobnie, prawda? I tak też smakuje. Zdrowo i pysznie orzechowo 😊

Jajecznica z cukinią i selerem

(2 porcje)

Składniki:

  • 150 g cukinii świeżej
  • 150 g selera korzeniowego
  • ½ łyżki masła śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jaja
  • ½ łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 pomidor

Sposób przygotowania:

  1. Selera obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
  2. Cukinię umyć, nie obierać i również zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
  3. Masło rozpuścić na patelni. Dodać posiekany czosnek. Smażyć 2 minuty.
  4. Na patelnię włożyć selera. Smażyć pod przykryciem 1 minutę. Gdy zbrązowieje lekko, dodać tartą cukinię.
  5. Smażyć bez przykrycia 2 minuty – tak żeby mogła odparować woda z cukinii.
  6. Na miękkie warzywa wbić jajka. Rozmieszać i usmażyć do konsystencji jajecznicy, jaką lubicie.
  7. Doprawić solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią.
  8. Podawać ze świeżym pomidorem.
  9. Razowe pieczywo mile widziane.

 

Dodaj komentarz