Po każdym wysiłku fizycznym należy zjeść posiłek potreningowy. Tak zbilansowany, aby miał charakter regeneracyjny i wspomógł organizm w budowie mięśni i odzyskiwaniu pokładów glikogenu. A co dziś zjemy z córką po porannych zajęciach pilates? Jajecznicę ze smażoną cukinią, selerem. Brzmi nieprawdopodobnie, prawda? I tak też smakuje. Zdrowo i pysznie orzechowo 😊
Jajecznica z cukinią i selerem
(2 porcje)
Składniki:
- 150 g cukinii świeżej
- 150 g selera korzeniowego
- ½ łyżki masła śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 jaja
- ½ łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią
- sól, pieprz – do smaku
- 1 pomidor
Sposób przygotowania:
- Selera obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
- Cukinię umyć, nie obierać i również zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
- Masło rozpuścić na patelni. Dodać posiekany czosnek. Smażyć 2 minuty.
- Na patelnię włożyć selera. Smażyć pod przykryciem 1 minutę. Gdy zbrązowieje lekko, dodać tartą cukinię.
- Smażyć bez przykrycia 2 minuty – tak żeby mogła odparować woda z cukinii.
- Na miękkie warzywa wbić jajka. Rozmieszać i usmażyć do konsystencji jajecznicy, jaką lubicie.
- Doprawić solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią.
- Podawać ze świeżym pomidorem.
- Razowe pieczywo mile widziane.