A dziś Lady Dieta poleca: roladę szpinakową z serkiem i łososiem wędzonym. Na talerzu wygląda ślicznie. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Warunek konieczny – trzeba doprawić do smaku i szpinak, i serek, bo inaczej nie czuć nic poza łososiem. Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem wędzonym to ciekawy pomysł zimnej przekąski na imprezy okolicznościowe i spotkania. Robi się ją wyjątkowo szybko i sprawnie. Tu nic nie może się nie udać 😊
Rolada szpinakowa z łososiem
Ciasto szpinakowe
Składniki:
– 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450 g
– 2 łyżki mąki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka masła
– 4 jajka
– sól, pieprz – do smaku
Masa serkowa
Składniki:
– 300 g serka homogenizowanego naturalnego
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz – do smaku
Przełożenie z łososia
Składniki:
– 300 g łososia wędzonego w plastrach
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrozić. Na patelni podsmażyć na maśle szpinak ze zmiażdżonym nożem czosnkiem. Ostudzić i osączyć na sicie, jeśli cały płyn nie odparował.
- Masę przełożyć do miski, dodać żółtka, sól, pieprz do smaku.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze szpinakiem. Ostrożnie dodać mąkę i wymieszać, aby nie było grudek.
- Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika. Piec 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
- Placek ciepły delikatnie oddzielić od papieru i odwrócić do wierzchu stroną przyległą do papieru. Ciasto odparuje, a przy okazji, jeśli jakiś fragment się uszkodzi przy zdejmowaniu papieru, to nie będzie tego widać. Do zewnątrz będzie strona ładniejsza.
- Przestudzony placek posmarować serkiem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na serek wyłożyć równomiernie kawałki wędzonego łososia.
- Placek zwinąć jak roladę. Zawinąć ściśle w folię aluminiową do żywności. Najwygodniej w cukierek. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Po wyjęciu kroić skośnie w plastry.