Ciasto ananasowo-kokosowe

Szukacie pomysłu na wykwintne ciasto na pierwszy weekend Nowego Roku? Przygotujcie coś naprawdę ekstra. Ja mam ciasto ananasowo-kokosowe. Biszkopt nasączony alkoholowym ponczem, z kremem z kawałkami ananasa, zwieńczony delikatną pianką kokosową. Brzmi niecodziennie pysznie, prawda? I tak też smakuje! 😊

Aż wstyd się przyznać, ale przepis leciwy, sprzed 25 lat. Pamięta czasy, kiedy to ananasy w puszce należały do nie lada przysmaków. Pojawiały się niezwykle rzadko i tylko na specjalne okazje. A gdy już w kuchni się trafiły trzeba było nadać im drugie wcielenie, najlepiej w jak najbardziej podzielnej postaci. Więc pokrojony na cząstki owoc lądował w kremie do ciasta i zaspokajał podniebienia wielu konsumentów spragnionych egzotycznego smaku ananasa. To ciasto pojawiało się w moim domu tylko na święta i zawsze było bardzo wyczekiwane. Dziś, gdy ananasy mamy pod ręką w każdej chwili, ciasto ananasowo-kokosowe nie wzbudza już takiego zachwytu, choć mojej rodzinie bardzo smakuje. A dla mnie wciąż pozostaje niezwykle sentymentalnym wspomnieniem wyszukanego i przepysznego domowego wypieku.

Ciasto ananasowo-kokosowe

(forma o wymiarach 26 cm na 38 cm)

Biszkopt rzucany

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1 ½ szklanki mąki

 

Poncz do nasączenia

Składniki:

– ½ szklanki alkoholu jasnego

– 1 łyżka cukru

– sok z 1 cytryny

 

Krem budyniowy z ananasem

Składniki:

  • 1 puszka ananasów – odlać sok w ilości 1 szklanki
  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • ½ kostki masła (100 g)

 

Pianka kokosowa

Składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
  2. W szklance wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Masa zacznie się pienić, to normalne.
  3. Masę żółtkową wmiksować w pianę z białek.
  4. Do połączonej masy biszkoptowej dodać mąkę. Wymieszać delikatnie łyżką.
  5. Blachę wyłożyć papierem i wylać ciasto biszkoptowe.
  6. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Po upieczeniu gorący biszkopt rzucić równo na podłogę. Taki zabieg spowoduje równomierne uwolnienie pęcherzyków powietrza z ciasta. Jeśli ma ono nieco opaść, to opadnie równo na całej powierzchni. Choć warto zaznaczyć, że ten biszkopt opadać nie powinien. Biszkopt zostawić do wystudzenia.
  8. Po wystudzeniu ciasto wyjąć na tacę i nasączyć równomiernie ponczem.
  9. Przygotować krem: odlać sok z ananasów, a owoce osączyć na sicie i pokroić w drobne kawałeczki. Jeżeli soku będzie niepełna szklanka dodać resztę wody. W garnku zagotować 1 szklankę soku i 2 szklanki wody i cukier. W kubku połączyć mąki i powolutku wlewać czwartą szklankę wody. Połączyć, aby nie było grudek. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Powstałą masę budyniową wlewać do gotującej się wody z sokiem i cukrem. Cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.
  10. W misce zmiksować masło na puch. Cały czas miksując dodawać łyżkami wystudzony budyń. Do jednolitego kremu dodać pokrojone owoce ananasa. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt.
  11. Przygotować piankę kokosową: białka ubić na sztywno ze szczypta soli. do ubitych dodawać porcjami cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do sztywnej piany dodać wiórki. Wymieszać je delikatnie łyżką.
  12. Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Tę samą (albo tej samej wielkości), w której piekł się biszkopt. Piankę piec na złoty kolor, około 30 minut, w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Upieczoną odłożyć na kratkę do wystudzenia.
  13. Gdy dobrze wystudzona zdjąć z papieru (ciepła może się połamać) i przełożyć na biszkopt z kremem.
  14. Odstawić do lodówki do zestalenia ciasta.

Dodaj komentarz