Szukacie pomysłu na wykwintne ciasto na pierwszy weekend Nowego Roku? Przygotujcie coś naprawdę ekstra. Ja mam ciasto ananasowo-kokosowe. Biszkopt nasączony alkoholowym ponczem, z kremem z kawałkami ananasa, zwieńczony delikatną pianką kokosową. Brzmi niecodziennie pysznie, prawda? I tak też smakuje! 😊
Aż wstyd się przyznać, ale przepis leciwy, sprzed 25 lat. Pamięta czasy, kiedy to ananasy w puszce należały do nie lada przysmaków. Pojawiały się niezwykle rzadko i tylko na specjalne okazje. A gdy już w kuchni się trafiły trzeba było nadać im drugie wcielenie, najlepiej w jak najbardziej podzielnej postaci. Więc pokrojony na cząstki owoc lądował w kremie do ciasta i zaspokajał podniebienia wielu konsumentów spragnionych egzotycznego smaku ananasa. To ciasto pojawiało się w moim domu tylko na święta i zawsze było bardzo wyczekiwane. Dziś, gdy ananasy mamy pod ręką w każdej chwili, ciasto ananasowo-kokosowe nie wzbudza już takiego zachwytu, choć mojej rodzinie bardzo smakuje. A dla mnie wciąż pozostaje niezwykle sentymentalnym wspomnieniem wyszukanego i przepysznego domowego wypieku.
Ciasto ananasowo-kokosowe
(forma o wymiarach 26 cm na 38 cm)
Biszkopt rzucany
Składniki:
- 6 białek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 6 żółtek
- ½ łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 ½ szklanki mąki
Poncz do nasączenia
Składniki:
– ½ szklanki alkoholu jasnego
– 1 łyżka cukru
– sok z 1 cytryny
Krem budyniowy z ananasem
Składniki:
- 1 puszka ananasów – odlać sok w ilości 1 szklanki
- 3 szklanki wody
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- ½ kostki masła (100 g)
Pianka kokosowa
Składniki:
- 5 białek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
- W szklance wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Masa zacznie się pienić, to normalne.
- Masę żółtkową wmiksować w pianę z białek.
- Do połączonej masy biszkoptowej dodać mąkę. Wymieszać delikatnie łyżką.
- Blachę wyłożyć papierem i wylać ciasto biszkoptowe.
- Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu gorący biszkopt rzucić równo na podłogę. Taki zabieg spowoduje równomierne uwolnienie pęcherzyków powietrza z ciasta. Jeśli ma ono nieco opaść, to opadnie równo na całej powierzchni. Choć warto zaznaczyć, że ten biszkopt opadać nie powinien. Biszkopt zostawić do wystudzenia.
- Po wystudzeniu ciasto wyjąć na tacę i nasączyć równomiernie ponczem.
- Przygotować krem: odlać sok z ananasów, a owoce osączyć na sicie i pokroić w drobne kawałeczki. Jeżeli soku będzie niepełna szklanka dodać resztę wody. W garnku zagotować 1 szklankę soku i 2 szklanki wody i cukier. W kubku połączyć mąki i powolutku wlewać czwartą szklankę wody. Połączyć, aby nie było grudek. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Powstałą masę budyniową wlewać do gotującej się wody z sokiem i cukrem. Cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.
- W misce zmiksować masło na puch. Cały czas miksując dodawać łyżkami wystudzony budyń. Do jednolitego kremu dodać pokrojone owoce ananasa. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt.
- Przygotować piankę kokosową: białka ubić na sztywno ze szczypta soli. do ubitych dodawać porcjami cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do sztywnej piany dodać wiórki. Wymieszać je delikatnie łyżką.
- Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Tę samą (albo tej samej wielkości), w której piekł się biszkopt. Piankę piec na złoty kolor, około 30 minut, w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Upieczoną odłożyć na kratkę do wystudzenia.
- Gdy dobrze wystudzona zdjąć z papieru (ciepła może się połamać) i przełożyć na biszkopt z kremem.
- Odstawić do lodówki do zestalenia ciasta.