I mamy wyczekany weekend. Zatem do kawy śniadaniowej musi być jakieś ciasto. Najlepiej szybkie i proste. A już w ogóle hit, gdy „to wypiek, który udaje się zawsze”. Tak ciasto z jabłkami i cynamonem określiła podczas rozmowy niezwykła kobieta – Pani Agnieszka, której bardzo dziękuję za każde słowo. Nie tylko to kulinarne… Szybciutko zanotowałam przepis i jak tylko znalazłam się w domu, natychmiast postawiłam syna przy mikserze. Ja zajęłam się jabłkami. Po 10 minutach ciasto było już w piekarniku. Smakuje jak pulchniutki biszkopt, a na wierzchu ma skorupkę z chrupiącego cynamonu. W środku czekają kawałki jabłka. Zapach w domu niesamowity. Tak właśnie pachnie moje szczęście 😊
Biszkopt z jabłkami i cynamonem
(na blaszkę 28 cm na 24 cm)
Składniki:
– 4 jaja
– szczypta soli
– ¾ szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy (16 g)
– 1 pełna szklanka mąki krupczatki
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka kropel esencji cytrynowej
– 3 twarde i soczyste jabłka
– 4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Masa w trakcie ubijania powinna zjaśnieć.
- Do masy biszkoptowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, esencję cytrynową i wymieszać.
- Do masy biszkoptowej delikatnie łyżką wmieszać pianę ubitą z białek.
- Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch obficie posypać cynamonem.
- Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.
- Ciasto bardzo ładnie się prezentuje pokrojone w fantazyjne trójkąty.