Biszkopt z jabłkami i cynamonem

I mamy wyczekany weekend. Zatem do kawy śniadaniowej musi być jakieś ciasto. Najlepiej szybkie i proste. A już  w ogóle hit, gdy „to wypiek, który udaje się zawsze”. Tak ciasto z jabłkami i cynamonem określiła podczas rozmowy niezwykła kobieta – Pani Agnieszka, której bardzo dziękuję za każde słowo. Nie tylko to kulinarne… Szybciutko zanotowałam przepis i jak tylko znalazłam się w domu, natychmiast postawiłam syna przy mikserze. Ja zajęłam się jabłkami. Po 10 minutach ciasto było już w piekarniku. Smakuje jak pulchniutki biszkopt, a na wierzchu ma skorupkę z chrupiącego cynamonu. W środku czekają kawałki jabłka. Zapach w domu niesamowity. Tak właśnie pachnie moje szczęście 😊

Biszkopt z jabłkami i cynamonem

(na blaszkę 28 cm na 24 cm)

Składniki:

– 4 jaja

– szczypta soli

– ¾ szklanki cukru

– 1 cukier wanilinowy (16 g)

– 1 pełna szklanka mąki krupczatki

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– kilka kropel esencji cytrynowej

– 3 twarde i soczyste jabłka

– 4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  3. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Masa w trakcie ubijania powinna zjaśnieć.
  4. Do masy biszkoptowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, esencję cytrynową i wymieszać.
  6. Do masy biszkoptowej delikatnie łyżką wmieszać pianę ubitą z białek.
  7. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Wierzch obficie posypać cynamonem.
  9. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. Wystudzić na kratce.
  11. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje pokrojone w fantazyjne trójkąty.

 

Dodaj komentarz