W moim rodzinnym domu na uroczyste okazje zawsze pojawia się ciasto o nazwie Snickers. Uwielbiają je wszystkie dzieci i nie tylko dzieci, bo ma swoich wielbicieli także wśród dorosłych. Masa orzechowa jest bardzo słodka i zwarta. Jakby sklejona. Podczas konsumpcji trzeba zachować ostrożność. Bowiem zdarza się, że kawałek naciśnięty łyżeczką, czy widelczykiem ustępuje nagle pod naciskiem i porcja ląduje na stole, albo pod stołem, albo na talerzyku u osoby siedzącej obok. Jak ktoś sięga z patery kawałek, to reszta domowników zerka wyczekująco, cóż się tym razem przydarzy. Zawsze przy stole jest dużo śmiechu. Mogę z przekonaniem powiedzieć, że ciasto Snickers zaspokaja oczekiwania najwybredniejszego miłośnika orzechowej słodyczy.
Ciasto jak „Snickers”
Ciasto
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 200 g masła
- 2 łyżeczki miodu
- 2 jaja
Masa orzechowa
Składniki:
- 250 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka zimnej wody
Krem
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 kostki masła
- 2 serki homogenizowane waniliowe (po 150 g)
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z cukrem i sodą. Dodać rozpuszczone masło, miód i rozmącone jaja. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części.
- Jeden placek upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wyjąć go i wystudzić.
- W tym czasie przygotować masę orzechową. Orzechy włoskie pokruszyć w torebce tłuczkiem do mięsa, albo wałkiem. W garnku zagotować masło, miód, cukier. Gotować aż masa zgęstnieje. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać 1 łyżkę zimnej wody. Wymieszać i wylać ciepłą masę orzechową na surowy placek. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Przygotować krem: odlać połowę mleka i rozpuścić w nim obie mąki tak, żeby nie było grudek. W garnku zagotować mleko z cukrem. Na gotujące mleko wlać masę mleczno-mączną. Ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia.
- W miseczce mikserem rozbić masło. Dodać do niego wystudzony budyń. Cały czas miksując wkręcić do kremu serki homogenizowane. Dodać cytrynę.
- Na pierwszy placek wyłożyć masę kremową. Przykryć drugim plackiem z orzechowym wierzchem.
- Odstawić do zmięknięcia na dobę.