Zauroczona makaronem w kształcie ryżu postanowiłam eksperymentować dalej. Dziś sałatka z makaronem Biavetta z szynką, porem i paprykami: żółtą oraz czerwoną. Świetny pomysł na lunch do pracy. Wygodnie i sprawnie. W pudełku przechowuje się bez zarzutu. Polecam 😊
Sałatka z makaronem Biavetta i szynką
(porcja dla 6 osób)
Składniki:
– 1 szklanka makaronu Biavetta (200 g)
– 20 cm zielonej części pora
– 1/2 średniej wielkości papryki żółtej
– 1/2 średniej wielkości papryki czerwonej
– 200 g szynki chudej
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz, natka pietruszki – do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rynku spotykamy różne rodzaje tego makaronu, więc najlepiej byłoby się sugerować czasem podanym na opakowaniu. Nie mniej jednak ja swój próbowałam i choć zalecany czas gotowania wynosił 14-16 minut, to gotowałam tylko 10. Według mojego gustu makaron był odpowiednio al dente. Przełożyłam go na sito i od razu przelałam zimną wodą.
- Pora umyć, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić. Przełożyć do garczka z wrzącą wodą, zagotować i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Przełożyć na sito i osączyć z wody. Przestudzić.
- Papryki umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę.
- Do miseczki przełożyć makaron, pora, papryki, szynkę. Wymieszać.
- Sałatkę doprawić do smaku solą, pieprzem, majonezem i musztardą.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.