Walentynkowy wieczór przed nami. Ale żeby wieczór był satysfakcjonujący, warto pomyśleć aby poprzedzić go wymyślną kolacją. Smaczną, lekką i – koniecznie – pobudzającą zmysły. Najlepiej z udziałem afrodyzjaków. Ja dziś zaserwuję krewetki z warzywami na ryżowym makaronie. Z pietruszkowym serduszkiem 😉 Do kieliszka półwytrawne białe wino… 😊
Krewetki z warzywami na makaronie ryżowym
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 250 g mieszanki mrożonych warzyw w słupkach: marchewka, seler, pietruszka, por
- 3 łyżki masła
- 3-4 duże ząbki czosnku (w zależności od tego, jak bardzo lubicie czosnek)
- 200 g krewetek mini
- 150 g makaronu ryżowego
- sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszki – do smaku
Sposób przygotowania:
- Na głębokiej patelni – najlepiej woku – rozgrzać 1 łyżkę masła. Na rozgrzane masło włożyć zamrożone warzywa. Przykryć i dusić 5 minut, żeby lekko zmiękły. Nie dłużej, bo zaczną się rozpadać.
Uwaga: Ważne, aby warzyw wcześniej nie rozmrażać w temperaturze pokojowej. Wszelkie mrożonki wyjęte z zamrażalnika (!) wrzucamy zawsze prosto na gorące medium (tłuszcz lub wodę lub suchą patelnię).
- Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Na gorące włożyć obrane i zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Po niespełna minucie smażenia czosnku na maśle dodać zamrożone krewetki. Przykryć patelnię pokrywką. Krewetki puszczą sos. Dusić 2 minuty na wolnym ogniu.
- Miękkie krewetki przełożyć do warzyw wraz z wytworzonym sosem. Całość podgrzać i do gorącego dodać suchy makaron ryżowy. Odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ważne, aby makaron wciągnął w siebie płyn powstały z warzyw i krewetek. To wpłynie na jego smak. Jeśli płynu jest za mało należy dodać odrobinę wody. Makaronu ryżowego nie trzeba wcześniej gotować.
- Danie doprawić do smaku solą, pieprzem i natka pietruszki.
- Podawać gorące – koniecznie!