Krewetki z warzywami

Walentynkowy wieczór przed nami. Ale żeby wieczór był satysfakcjonujący, warto pomyśleć aby poprzedzić go wymyślną kolacją. Smaczną, lekką i – koniecznie – pobudzającą zmysły. Najlepiej z udziałem afrodyzjaków. Ja dziś zaserwuję krewetki z warzywami na ryżowym makaronie. Z pietruszkowym serduszkiem 😉 Do kieliszka półwytrawne białe wino… 😊

Krewetki z warzywami na makaronie ryżowym

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 250 g mieszanki mrożonych warzyw w słupkach: marchewka, seler, pietruszka, por
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 duże ząbki czosnku (w zależności od tego, jak bardzo lubicie czosnek)
  • 200 g krewetek mini
  • 150 g makaronu ryżowego
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszki – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Na głębokiej patelni – najlepiej woku – rozgrzać 1 łyżkę masła. Na rozgrzane masło włożyć zamrożone warzywa. Przykryć i dusić 5 minut, żeby lekko zmiękły. Nie dłużej, bo zaczną się rozpadać.

Uwaga: Ważne, aby warzyw wcześniej nie rozmrażać w temperaturze pokojowej. Wszelkie mrożonki wyjęte z zamrażalnika (!) wrzucamy zawsze prosto na gorące medium (tłuszcz lub wodę lub suchą patelnię).

  1. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Na gorące włożyć obrane i zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Po niespełna minucie smażenia czosnku na maśle dodać zamrożone krewetki. Przykryć patelnię pokrywką. Krewetki puszczą sos. Dusić 2 minuty na wolnym ogniu.
  2. Miękkie krewetki przełożyć do warzyw wraz z wytworzonym sosem. Całość podgrzać i do gorącego dodać suchy makaron ryżowy. Odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ważne, aby makaron wciągnął w siebie płyn powstały z warzyw i krewetek. To wpłynie na jego smak. Jeśli płynu jest za mało należy dodać odrobinę wody. Makaronu ryżowego nie trzeba wcześniej gotować.
  3. Danie doprawić do smaku solą, pieprzem i natka pietruszki.
  4. Podawać gorące – koniecznie!

 

 

 

Dodaj komentarz