Mamy Tłusty Czwartek. I to nie byle jaki, bo feryjny! Zatem w mojej kuchni musi pojawić się coś wyjątkowego. Najlepiej, żeby powstawało na oczach domowników, bo wtedy apetyt rośnie jeszcze bardziej 😉 Muszę przyznać, że pomysł na taki sposób zwijania ciasta nie jest mój. Moje jest ciasto drożdżowe. Jak pierwszy raz zobaczyłam to ciasto na zdjęciu, to od razu wiedziałam, że muszę zrobić takie cudo sama. W oryginale widziałam gwiazdę z masą makową – taka wersja kojarzy mi się ze świątecznym makowcem. Poza tym masa makowa to zawsze dodatkowe kalorie, a z puszki gotowej nie tknę ze względów światopoglądowych 😉, dlatego użyłam marmolady śliwkowej, którą robiłam jesienią sama. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Gwiazda jest niezwykle urodziwa. Wygląda bajecznie. Jak wypieki z domku Baby Jagi 😉 Pachnie przecudnie. A smakuje… brak słów. Musicie się przekonać sami.
Gwiazda drożdżowa z marmoladą
Składniki:
- 20 g drożdży świeżych
- ¾ szklanki letniego mleka (150 ml)
- 2 łyżki stołowe cukru (30 g)
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
- 40 g masła
- 2 jaja (żółtka, a białka do posmarowania)
Do przełożenia:
- 200 g marmolady śliwkowej lub innej konfitury
Do posmarowania:
– ¼ szklanki wody
– 1 łyżeczka miodu
lub
– cukier puder do posypania przez siteczko
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Zalać ciepłym mlekiem. Rozpuścić, żeby nie było grudek i dodać cukry. Wymieszać. Na wierzch tak uzyskanego rozczynu drożdżowego posypać odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
- Po tym czasie dodać sól, mąkę pszenną, żółtka (białka odstawić do posmarowania), zapach i rozpuszczone, przestudzone masło.
- Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Ciasto wyjąć na stolnicę i podzielić na 3 równe części.
- Z każdej części rozwałkować placek grubości ok. 3 mm. Ma mieć taką średnicę, żeby zmieścił się na szeroką blachę piekarnika.
- Na blachę wyłożoną papierem przenieść placek i posmarować połową marmolady. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować marmoladą. Przykryć trzecim plackiem.
- Na środku placka położyć coś okrągłego – ja użyłam wieczka od puszki do herbaty. Można użyć szklanki. Wcisnąć do środka tak, żeby powstało lekkie wgłębienie.
- Przyłożyć ostry nóż do krawędzi małego kółka i podzielić ciasto najpierw na 4 równe części. Następnie każdą z nich na 2 części i ponownie każdą na 2 części. Tak, aby uzyskać 16 równych kawałków.
- Chwycić w dłonie równocześnie po 2 przylegające do siebie kawałki ciasta i zwinąć je 2 razy do zewnątrz. Prawa dłoń przewija kawałek dwa razy w prawo, a lewa dłoń dwa razy lewo. Następnie kawałki przewinięte złączyć środkowymi krańcami – to będą ramiona naszej gwiazdy. Tak postąpić z każdą sąsiadującą parą kawałków ciasta.
- Gwiazdę posmarować rozbitym białkiem. Odstawić ciasto na 20 minut do wyrośnięcia.
- Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
- Po wyjęciu posmarować wodą z miodem, co nada gwieździe piękny połysk albo posypać cukrem pudrem.