Czasem mam wrażenie, że w domu wszystko z kurczaka już było. I potem pojawia się błysk – myśl, jak iskierka, że można to mięso podać jeszcze inaczej. I tak właśnie zrodził się pomysł na kurczaka z majerankiem i ryżem. Niby nic szczególnego, a jednak smakuje bardzo interesująco. Danie całkowicie w opozycji smakowej do kurczaka typowego dla kuchni chińskiej.
Filet z kurczaka z majerankiem i kurkumą
(4 porcje)
Składniki:
– 1 podwójny filet z kurczaka
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 100 g ryżu białego np. jaśminowego
– bulion warzywny –1 szklanka
– majeranek, sól, pieprz – do smaku
– kurkuma, curry – do smaku
Sposób przygotowania:
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojony w kostkę czosnek i cebulę. Podsmażyć do zrumienienia.
- Mięso z fileta kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z cebulą i czosnkiem. Usmażyć do miękkości. Najlepiej partiami, żeby nie puściło zbyt dużo wody i nie zaczęło się gotować, zamiast smażyć.
- Gdy mięso miękkie dopiero oprószyć solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Mięso posolone przez smażeniem, może nadmiernie uwolnić wodę i stwardnieć.
- W garnku ugotować ryż w wodzie z bulionem warzywnym oraz dodatkiem kurkumy i curry. Ważne, aby ryżu nie rozgotować. Ma pozostać al dente.
- Ciepły ryż wymieszać z usmażonym mięsem.
- Jeśli potrzeba doprawić jeszcze majerankiem.