Dziś Dzień Kobiet! Nasz dzień! Drogie Panie, Panny, Paniusie i Panienki życzę Wam świadomości i radości z niezwykłej codziennej kobiecości! 🦋👠🌹🌻💎👙💅💄💋
W ten wyjątkowy dzień odrobina egzotyki – ciasto z ananasem. Proste i szybkie. Proszę przepis wydrukować i przedłożyć do wykonania mężczyźnie: mężowi, partnerowi, kochankowi – wybierzcie same 😉 A potem już tylko rozkoszujcie się smakiem i zapachem. Świętujmy najpiękniejszy stan ducha i ciała – BYT KOBIECY!
Ciasto z ananasem
Składniki:
– 1 puszka ananasa
– 150 g masła
– ¾ szklanki cukru
– 4 duże jaja
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 200 g mąki pszennej typ 450 (1 ¾ szklanki)
– 7 łyżeczek konfitury śliwkowej lub dowolnego dżemu
Sposób przygotowania:
- Puszkę ananasa otworzyć. Sok odlać do szklanki, a plastry ananasa wyjąć na sito, żeby odciekły z nadmiaru soku.
- Jaja wbić do miski i ubić mikserem z połową cukru.
- Masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę.
- Do miski z utartym masłem dołożyć ubite jajka z cukrem. Zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry ananasa, w każdy plaster włożyć 1 łyżeczkę konfitury lub dżemu.
- Na plastry ananasa wylać masę ciasta. Wygładzić.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestudzenia. Okroić brzegi ciasta przylegające do tortownicy. Zdjąć obręcz. Przyłożyć większy talerz na wierzch i energicznym ruchem odwrócić tortownicę do góry dnem. Ostrożnie odkleić papier.
- Można posypać cukrem pudrem.