Ciasto z ananasem

Dziś Dzień Kobiet! Nasz dzień! Drogie Panie, Panny, Paniusie i Panienki życzę Wam świadomości i radości z niezwykłej codziennej kobiecości! 🦋👠🌹🌻💎👙💅💄💋

W ten wyjątkowy dzień odrobina egzotyki – ciasto z ananasem. Proste i szybkie. Proszę przepis wydrukować i przedłożyć do wykonania mężczyźnie: mężowi, partnerowi, kochankowi – wybierzcie same 😉 A potem już tylko rozkoszujcie się smakiem i zapachem. Świętujmy najpiękniejszy stan ducha i ciała – BYT KOBIECY! 

Ciasto z ananasem

Składniki:

– 1 puszka ananasa

– 150 g masła

– ¾ szklanki cukru

– 4 duże jaja

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 200 g mąki pszennej typ 450 (1 ¾ szklanki)

– 7 łyżeczek konfitury śliwkowej lub dowolnego dżemu

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę ananasa otworzyć. Sok odlać do szklanki, a plastry ananasa wyjąć na sito, żeby odciekły z nadmiaru soku.
  2. Jaja wbić do miski i ubić mikserem z połową cukru.
  3. Masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę.
  4. Do miski z utartym masłem dołożyć ubite jajka z cukrem. Zmiksować na jednolitą masę.
  5. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry ananasa, w każdy plaster włożyć 1 łyżeczkę konfitury lub dżemu.
  7. Na plastry ananasa wylać masę ciasta. Wygładzić.
  8.  
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  10. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestudzenia. Okroić brzegi ciasta przylegające do tortownicy. Zdjąć obręcz. Przyłożyć większy talerz na wierzch i energicznym ruchem odwrócić tortownicę do góry dnem. Ostrożnie odkleić papier.
  11.  
  12. Można posypać cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz