Kto powiedział, że Dzień Kobiet świętować trzeba leniwie? Ja jednak lubię, gdy coś się dzieje. Coś się tworzy, coś powstaje w kuchni… Dlatego w niedzielę dom zamieniłam w piekarnię. Od rana piekłam bułeczki razowe z ziarnami dyni, słonecznika, siemienia lnianego, i marchewką świeżą w środku. Są nie tylko śliczne, ale i pyszne. Na początek tygodnia, do pracy – jak znalazł 😊
Bułki razowe z marchewką
(16 sztuk)
Składniki:
- ¼ kostki drożdży (25 g) lub 8g drożdży suszonych
- ½ szklanki wody ciepłej (do rozczynu z drożdżami)
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
- 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
- 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 1850
- 2 łyżki ziaren dyni
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 300 ml wody (może być też gazowana)
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 duża marchewka (150 g)
- 20 g oleju
- rozmącone jajko – do posmarowania
Sposób przygotowania:
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier. Dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić do momentu aż rozczyn podwoi objętość, czyli na około 10 minut.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach.
- Wymieszać mąki i ziarna. Zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy oraz rozpuszczoną w pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do masy dodać tartą marchewkę i olej. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Najwygodniej rękami albo przy użyciu automatu – miksera do wyrabiania ciasta z rózgą.
- Przykryć ściereczką i zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przerobić, podzielić na 16 części i formować kulki.
- Formując bułeczkę każdorazowo dłonie posmarować olejem lub wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do łapek.
- Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
- Odstawić, aby troszkę wyrosły. Gdy się ruszą wstawić nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni Celsjusza.
- Podkręcić temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 30 minut – w zależności od piekarnika. Bułeczki upieczone, gdy ich skórka jest apetycznie rumiana.
- Można je zostawić do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.