Zupa gulaszowa

Nie jestem zwolenniczką zup, bo zwykle mają bardzo niską wartość odżywczą. Bo najpopularniejsze zupy, to popłuczyny z martwej kury z makaronem (rosół), dodatkiem pomidorów i ryżem (pomidorowa), czy kaszą i odrobiną warzyw (krupnik). Ale zupa gulaszowa jest inna. Córka stwierdziła, że to trochę drugie danie z nadmierną ilością wody 😉 Zupa jest gęsta i bardzo pożywna. Ma w sobie mnóstwo warzyw: cebulę, marchew, selera, pieczarki, paprykę, cukinię i mięso. Dodatkiem węglowodanowym są ziemniaki. Rozgrzewa i syci. Polecam! 

Zupa gulaszowa

(8 porcji) 

Składniki:

  • 6 szklanek wody
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 5 ziarnek pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 600 g mięsa wołowego bez kości (użyłam pręgi wołowej)
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 duże cebule (220 g)
  • 3 marchewki (250 g)
  • 3 średnie ziemniaki (330 g)
  • ¼ selera (120 g)
  • 10 pieczarek (200 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ czerwonej papryki (120 g)
  • 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego (90 g)
  • 1 łyżka stołowa słodkiej papryki czerwonej
  • sól, pieprz, czosnek suszony, papryka chili – do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować wodę z listkiem, zielem, pieprzem.
  2. Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wkładać mięso porcjami. Układać ażurowo, żeby dobrze się podsmażyło. Włożenie większej ilości spowoduje obniżenie temperatury na patelni i mięso zamiast smażyć zacznie się dusić.
  3.  
  4. Przekładać każdą porcję obsmażonego mięsa do garnka z przyprawami. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Gotować na wolnym ogniu przez 80 minut.
  6. Marchew umyć, obrać, pokroić w grube krążki, dodać do mięsa i dalej gotować 30 minut.
  7. Po tym czasie ziemniaki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Selera umyć, obrać i pokroić w grube słupki. Dodać do gotującej się zupy i gotować kolejne 10 minut.
  8. Po tym czasie dodać umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gotować 10 minut.
  9. Paprykę umyć i pokroić w paski. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmażyć. Przełożyć do zupy.
  10. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką czerwoną, solą, pieprzem, papryką chili.
  11. Jeśli chcecie zagęścić zupę można wyjąć kilka łyżek warzyw i zmiksować blenderem. Takim sosem zaciągnąć zupę. To sposób znacznie zdrowszy, niż tradycyjne zasmażki z mąki i tłuszczu.

 

Dodaj komentarz