Planując zaopatrzenie na okres wymuszonego sytuacją pobytu w domu, zadbałam też o zakupy surowców do wypieków. Bo to, że mamy nie wychodzić, nie oznacza, że mamy żyć smutno i niesmacznie. Dla mnie to czas kuchennej radości bez pośpiechu, w skupieniu i z fantazją. Zachęcam wszystkich do kulinarnych eksperymentów. Zwłaszcza z dziećmi. Bo nie dość, że mają super pomysły, to jeszcze chętnie pomagają i jednocześnie uczą. W zaistniałych okolicznościach umiejętności kulinarne zyskały na wartości 😉 Ja ze swojej strony postaram się codziennie coś nowego podrzucać, żebyście mieli inspirację do działania.
Sernik lekki i puszysty
(na blaszkę 29 na 23 cm)
Ciasto kruche
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1/6 kostki masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa serowa
Składniki:
- 1 kg chudego sera białego z wiaderka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ½ szklanki mleka 2 % tłuszczu
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 zapach waniliowy
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Wymieszać składniki suche ciasta kruchego ze sobą. Dodać zimne masło i siekać nożem ze składnikami suchymi. Jak już będą drobne grudki dodać żółtko rozmącone z jogurtem. Zagnieść szybko ciasto. Żeby nie ogrzewać go w dłoniach.
- Zagniecione ciasto włożyć do torebki foliowej i odłożyć do zamrażarki.
- Zamarznięte zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodać ser z wiaderka. Cały czas miksując dosypać mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem. Stopniowo wlewać mleko i oliwę. Dodać zapach.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wmieszać łyżką. Konsystencja masy będzie bardzo rzadka, ale tak właśnie ma być.
- Całość masy wylać na blachę z wysypanym spodem z ciasta kruchego.
- Sernik wstawić do zimnego piekarnika i piec 80 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie grzałkę wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku do powolnego wychłodzenia.
- Sernik wyjmować z blaszki dopiero, gdy dobrze wystygnie i się ściągnie. Wcześniejsze próby wyjęcia mogą się zakończyć zniszczeniem delikatnego wypieku.