Jak niebanalnie podać ziemniaki do obiadu? Jeśli znudziły Wam się gotowane, to spróbujcie je upiec w postaci cieniutkich talarków. Tak jest dużo szybciej, niż w ćwiartkach, czy połówkach. Pieczenie trwa zaledwie 15 minut. Wystarczy ziemniaki umyć, obrać i rozdrobnić. U mnie dzieci cięły ziemniaki wykorzystując tarkę do jarzyn, a konkretnie ostrze do robienia mizerii 😊 Potrzeba matką wynalazku. Nasze talarki opiekają się z każdej strony, a dodatkowo mają smak podkręcony dodatkiem przypraw: soli, pieprzu czarnego mielonego, czosnku, papryki słodkiej i curry. Ponadto cieszą oko, bo wyglądają niebanalnie i bardzo apetycznie. U mnie w domu zawsze znikają z blaszki niezależnie od przygotowanej ilości. Po podgrzaniu świetnie smakują z kefirem, czy mlekiem. Polecam!
Ziemniaki pieczone w talarkach
Składniki:
– ziemniaki surowe – dowolna ilość
– olej roślinny – w zależności od ilości ziemniaków
– sól, pieprz, czosnek suszony, curry, papryka czerwona słodka – do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki – najlepiej odmiany żółtej, umyć szczoteczką. Obrać. Pociąć na cieniutkie plasterki. Można użyć ostrza do mizerii w tarce jarzynowej.
- Plasterki ziemniaków przełożyć do miski i polać olejem. W takiej ilości, aby olej pokrył ziemniaki cieniutką warstwą. Wymieszać, żeby olej równomiernie pokrył każdy kawałek ziemniaka. Taki film z oleju zabezpiecza ziemniaki przed zmianą barwy na skutek enzymatycznego brunatnienia. Ponadto uniemożliwia bezpośredni kontakt komórek ziemniaka z solą, którą za chwilę przyprawić trzeba ziemniaki. Sól powoduje odwodnienie. Jeśli nie pokryje się ziemniaków olejem, a posypie solą, to momentalnie tracą one wodę. Na blasze pojawia się płyn, a przecież chcemy ziemniaki upiec, a nie ugotować.
- Pokryte olejem ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, curry i papryką czerwoną. Wymieszać, żeby przyprawy pokryły kawałki ziemniaków.
- Ziemniaki wyłożyć na blachę piekarnika. Ważne, żeby talarki były układane na blasze ażurowo. Żeby nie leżały jeden na drugim, tylko każdy plasterek przylegał do blachy swobodnie. Wtedy ładnie się upiecze.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec góra-dół przez 15 minut.
- Ziemniaki piec do momentu zrumienienia lub ewentualnego przypieczenia, jeśli lubicie chrupiące.