Mamy takie okoliczności, że spędzamy więcej czasu przed TV, czy też na innych salonowych rozrywkach rodzinnych. Gry planszowe odkurzone, puzzle, scrabble w kursie dzieła. Pojadamy przekąski, bo przecież zapasy zrobione, a dzieci nie przeżyły by bez orzeszków, czekolady, chipsów. Niestety bardzo często z takimi smakołykami kojarzy nam się czas wolny. Ja kombinuję w stronę zdrowych przekąsek. Dziś do seansu kinowego przez tv zaproponowałam dzieciom pieczoną ciecierzycę w przyprawach. Pomysł super, bo w smaku ziarenka przypominają orzeszki w smakowych skorupkach. Są chrupiące, słone i pikantne. Wszystko zależy od tego, czym ziarenka przyprawicie przed pieczeniem. Przygotowanie jest banalnie proste, a wartość odżywcza zupełnie inna. Mamy roślinne białko, a pieczenie odbywa się zupełnie bez dodatku tłuszczu. Spróbujcie, bo warto! Dzieci mogą jeść zdrowo!
Ciecierzyca jak orzeszki
Składniki:
– 250 g ciecierzycy suchej
– sól, pieprz, czosnek suszony, curry, papryka czerwona słodka, chili – do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziarno ciecierzycy wsypać do garnka. Zalać ciepłą wodą i zamieszać łyżką. Przepłukać 2 razy zmieniając wodę.
- Po płukaniu zalać ziarno wrzątkiem i odstawić na noc pod przykryciem.
- Rano wodę odlać i ponownie zalać wrzątkiem. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po moczeniu gotować wystarczy około 20 minut.
- Odlać wodę z gotowania, a ziarno przesypać do miski.
- Posypać przyprawami wedle uznania. Unikać przypraw typu: oregano, bazylia, bo mogą się w trakcie długiego pieczenia spalić i zgorzknieć.
- Ziarno doprawione przyprawami wysypać na blachę piekarnika. Nie wykładać papierem, tylko wysypać na czystą blachę. Ważne, aby ziarna były wysypane w jednej warstwie. Żeby się stykały, ale nie leżały warstwowo. Wtedy będą się lepiej piekły, bo gorące powietrze będzie miało łatwiejszy dostęp.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec góra-dół przez około 40 minut. Trzeba uważać, żeby nie piec zbyt długo, bo ziarenka będą za twarde. Lepiej wyłączyć pieczenie, gdy ziarenka są jeszcze miękawe, bo wyschną podczas studzenia.
- Wyjąć z piekarnika. Wystudzić na kratce. Przesypać do miseczki i zjadać.