Ciecierzyca jak orzeszki

Mamy takie okoliczności, że spędzamy więcej czasu przed TV, czy też na innych salonowych rozrywkach rodzinnych. Gry planszowe odkurzone, puzzle, scrabble w kursie dzieła. Pojadamy przekąski, bo przecież zapasy zrobione, a dzieci nie przeżyły by bez orzeszków, czekolady, chipsów. Niestety bardzo często z takimi smakołykami kojarzy nam się czas wolny. Ja kombinuję w stronę zdrowych przekąsek. Dziś do seansu kinowego przez tv zaproponowałam dzieciom pieczoną ciecierzycę w przyprawach. Pomysł super, bo w smaku ziarenka przypominają orzeszki w smakowych skorupkach. Są chrupiące, słone i pikantne. Wszystko zależy od tego, czym ziarenka przyprawicie przed pieczeniem. Przygotowanie jest banalnie proste, a wartość odżywcza zupełnie inna. Mamy roślinne białko, a pieczenie odbywa się zupełnie bez dodatku tłuszczu. Spróbujcie, bo warto! Dzieci mogą jeść zdrowo!

Ciecierzyca jak orzeszki

Składniki:

– 250 g ciecierzycy suchej

– sól, pieprz, czosnek suszony, curry, papryka czerwona słodka, chili – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziarno ciecierzycy wsypać do garnka. Zalać ciepłą wodą i zamieszać łyżką. Przepłukać 2 razy zmieniając wodę.
  2. Po płukaniu zalać ziarno wrzątkiem i odstawić na noc pod przykryciem.
  3. Rano wodę odlać i ponownie zalać wrzątkiem. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po moczeniu gotować wystarczy około 20 minut.
  4. Odlać wodę z gotowania, a ziarno przesypać do miski.
  5. Posypać przyprawami wedle uznania. Unikać przypraw typu: oregano, bazylia, bo mogą się w trakcie długiego pieczenia spalić i zgorzknieć.
  6. Ziarno doprawione przyprawami wysypać na blachę piekarnika. Nie wykładać papierem, tylko wysypać na czystą blachę. Ważne, aby ziarna były wysypane w jednej warstwie. Żeby się stykały, ale nie leżały warstwowo. Wtedy będą się lepiej piekły, bo gorące powietrze będzie miało łatwiejszy dostęp.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec góra-dół przez około 40 minut. Trzeba uważać, żeby nie piec zbyt długo, bo ziarenka będą za twarde. Lepiej wyłączyć pieczenie, gdy ziarenka są jeszcze miękawe, bo wyschną podczas studzenia.
  8. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić na kratce. Przesypać do miseczki i zjadać.

Dodaj komentarz