Omlet z bakaliami i jabłkiem

Miałam ja ochotę na ciasteczka owsiane. Ale jakoś zapału na formowanie mi zabrakło. Dlatego postanowiłam zrobić coś na szybko. Masę na ciastka usmażyłam na patelni. Potem pokroiłam na ćwiartki. Efekt końcowy podobny, a pracy znacznie mniej. I zdrowa przekąska już na moim talerzu 😊

Omlet z bakaliami i jabłkiem

(2 sztuki)

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki stołowe rodzynek
  • 2 łyżki stołowe ziaren słonecznika
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
  • 2 łyżki stołowe otrąb pszennych
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 16 g cukru wanilinowego (1 małe opakowanie)
  • maluteńka szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka do herbaty oleju kokosowego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane, rodzynki, ziarno słonecznika, siemienia i otręby wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem. Wsypać cukier i sól, żeby się rozpuściły. Odstawić na 10 minut.
  2. Wbić całe jaja. Dodać mąkę, kakao i proszek. Wymieszać.
  3. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.
  4. Rozgrzać na patelni pół łyżeczki do herbaty oleju kokosowego. Wyłożyć połowę gęstej masy i szybko ją rozprowadzić po patelni na placek określonej grubości. Smażyć na bardzo małym ogniu.
  5. Gdy na powierzchni pojawią się dziurki (po około 1 minucie smażenia) przełożyć na drugą stronę. I również smażyć około minuty.
  6. Konsumować na ciepło lub po wystudzeniu.

 

Dodaj komentarz