Mamy weekend. Zatem – zgodnie z tradycją – ciasto do kawy być musi. Wciąż pozostaję zauroczona marchwią, jako dodatkiem do wypieków. Dlatego dziś kolejne ciasto z marchewką. Tym razem piernik z orzechami i suszonymi owocami. Za oknem wiosna, a u mnie w domu pachnie świętami Bożego Narodzenia. Jakoś bezpieczniej się czuję…
Piernik z marchwią
(na formę keksową o rozmiarze 32*14 cm )
Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki rozdrobnionych orzechów (mogą był włoskie, laskowe)
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki żurawiny
- 4 średnie marchewki (ok. 400 g)
Sposób przygotowania:
- Całe jajka zmiksować z cukrem. Ubić do białości. Dodać olej, wymieszać.
- Dodać składniki suche: mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika, kakao, cynamon. Wymieszać. Dosypać bakalie.
- Marchew umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, na drobnych oczkach. Dodać do ciasta. Wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.
- Ciasto nadaje się do przełożenia kremem, albo dżemem.