Piernik z marchwią

Mamy weekend. Zatem – zgodnie z tradycją – ciasto do kawy być musi. Wciąż pozostaję zauroczona marchwią, jako dodatkiem do wypieków. Dlatego dziś kolejne ciasto z marchewką. Tym razem piernik z orzechami i suszonymi owocami. Za oknem wiosna, a u mnie w domu pachnie świętami Bożego Narodzenia. Jakoś bezpieczniej się czuję…

Piernik z marchwią

(na formę keksową o rozmiarze 32*14 cm )

Składniki:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki rozdrobnionych orzechów (mogą był włoskie, laskowe)
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki żurawiny
  • 4 średnie marchewki (ok. 400 g)

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka zmiksować z cukrem. Ubić do białości. Dodać olej, wymieszać.
  2. Dodać składniki suche: mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika, kakao, cynamon. Wymieszać. Dosypać bakalie.
  3. Marchew umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, na drobnych oczkach. Dodać do ciasta. Wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Wystudzić na kratce.
  7. Ciasto nadaje się do przełożenia kremem, albo dżemem.

 

 

Dodaj komentarz