Polędwiczka wieprzowa pieczona w piekarniku 

Szukacie pomysłu na danie obiadowe, do przygotowania którego potrzeba zaledwie 40 minut? I to żeby nie było – danie z mięsem w roli głównej. Ta daaaaaaaaaaaant! Bardzo proszę: oto polędwiczka wieprzowa pieczona w piekarniku. Idealny obiad na niedzielę. Moje ulubione kuchenne 3S, czyli Szybko, Sprawnie i Smacznie.

Polędwiczka wieprzowa pieczona w piekarniku 

(3 porcje)

Składniki:

– 1 sztuka polędwicy wieprzowej (ok. 350 g)

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz kolorowy – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, oczyścić z błon.
  2. Na patelni rozgrzać masło. Mięso obsmażyć z obu stron. A jak się uda ułożyć to z 4 stron nawet. Tak, aby zmieniło kolor po wierzchu. To po to, aby pory w mięsie się zamknęły i uchroniły przed utratą soków z porcji podczas pieczenia.
  3. Obsmażony kawałek polędwicy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć.
  4. Patelnię odparzyć wrzątkiem i uzyskany płyn przelać do naczynia z mięsem.
  5. Naczynie ponownie zamknąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  6. W tej temperaturze piec mięso przed 30 minut. Zostawić jeszcze na 5 minut, żeby odpoczęło.
  7. Po wyjęciu kroić polędwiczkę na skośne plastry.
  8. Podawać z kaszą jęczmienną lub ryżem. Ja lubię z pieczonymi burakami. Rodzina zajada z kiszoną kapustą.

 

Dodaj komentarz