Kolejna odsłona mężowskich kulinarnych wycieczek. Tym razem chaczapuri, czyli gruziński placek z serem. Bywa nazywany serowym chlebem. Są różne wersje tego przysmaku, z rozmaitymi serami: mozzarellą, serem podpuszczkowym, kozim, z jajkiem na środku itp. Jakoś przerażała mnie kaloryczność owego serowego nadzienia „na bogato”, więc poszukałam „biedniejszych” przepisów. Znalazłam farsz serowo-ziemniaczany. Trochę przy tym roboty, ale z przepisu wychodzą 3 placki, więc porcja spokojnie wystarcza na posiłek dla 9 osób. I taki oto wyszedł efekt końcowy moich działań. Dla mnie super. Mąż zachwycony. Syn też. Córka dopiero na zimno się przekonała. Nawet moim rodzicom i teściowej się dostało po kawałku. Danie oceniono jednogłośnie, że świetne!
Chaczapuri – placek z serem
(3 placki średnicy 24 cm)
Ciasto
Składniki:
- 400 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży świeżych lub 4 łyżeczki małe suchych drożdży (7 g)
- 2 małe łyżeczki cukru (10 g)
- 550 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 50 g roztopionego masła
Nadzienie
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 300 g sera żółtego
- 30 g masła – do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Do głębokiego naczynia wlać ciepłe mleko. Wkruszyć drożdże, dodać cukier. Wymieszać. Na wierzch wsypać 1 łyżkę mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże „ruszyły”.
- Po tym czasie dodać mąkę, sól i roztopione, wystudzone masło.
- Wyrobić elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasto odstawić w miseczce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto przerobić i pozostawić ponownie na 30 minut do dalszego rośnięcia.
- W tym czasie przygotować farsz. Ziemniaki wystudzić i przecisnąć przez praskę, albo ubić tłuczkiem na jednolitą miazgę. Wsypać sól i pieprz. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać do masy ziemniaczanej. Wymieszać wszystkie składniki farszu. Ewentualnie doprawić jeszcze przyprawami wg własnego uznania. Cały farsz podzielić na 3 części.
- Ciasto wyjąć i podzielić na 3 równe części.
- Każdą porcję ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 25-30 cm. Na środek placka wkładać 1/3 farszu.
- Zalepiać ciasto drożdżowe po brzegach, jak pierożek, czy mieszek.
- Delikatnie odwrócić szwem do dołu i rozwałkować wałkiem (placek z serowym farszem) do średnicy ok. 25 cm. Podsypując mąką w miarę potrzeb.
- Na środku placuszka należy zrobić otwór, aby podczas pieczenia mogło wydostawać się powietrze. Jak zabraknie otworka, to ciasto uniesie się do góry i odstanie od masy serowo-ziemniaczanej.
- Każdy placek przenieść na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze, opcja góra-dół, przez 10 minut. Po upieczeniu, gorący placek posmarować placek rozpuszczonym masłem.
- Podawać ciepłe, wówczas ser się ciągnie.
- Wystudzone placki świetnie smakują, jako pieczywo serowe.
- Doskonale komponują się z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, czy ajwarem z pieczonej papryki.