Uwielbiam ciasta nieskomplikowane. Takie, które zarabia się w 5 minut. I to nie jest szacunek czasowy kalibrowany dla potrzeb wpisu, tylko faktyczny czas, który zajmuje wymieszanie wszystkich składników. Podczas przygotowania najdłużej trwa tarcie marchewki. No i pieczenie, bo na surowo konsumpcji nie polecam 😉 Ciasto bardzo marchewkowe idealnie sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, np. gdy dzieci mają 5 minut przerwy między lekcjami on-line 😉 Sprawdziłam w realu 😉
Ciasto bardzo marchewkowe
(forma mała keksowa 25*12*8 cm)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
- 1/2 szklanki cukru
- 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 4 łyżki stołowe ziarna słonecznika
- 3 jaja
- ½ szklanki oleju
- 4 duże sztuki marchewki (450 g)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać składniki suche: mąki, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól i ziarno słonecznika. Wymieszać.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok. Masy marchwiowej powinny być 2, ugniecione szklanki.
- Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać. Masa wciąż będzie gęsta i tak ma być.
- Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.