Moi Drodzy, mamy ograniczać zakupy. Co nie oznacza, że mamy nie jeść warzyw. Z ich świeżością bywa różnie, dlatego mam pomysł na świetną surówkę, którą bez strat walorów smakowych można przechowywać w lodówce nawet przez kilkanaście dni. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale za to uzyskaną porcją możecie podzielić się z bliskimi. Zwłaszcza tymi, którzy mają pozostać w domach i nie powinni dziś samodzielnie dokonywać zakupów. Moje słoiki jadą właśnie do rodziców i teściowej 😊
Surówka z kapusty białej w marynacie
(5 słoików po 500 ml)
Wsad warzywny
Składniki:
- 2 kg białej kapusty
- 4 marchewki (480 g)
- 4 ząbki czosnku (15 g)
- 1 papryczka chili
Zalewa
Składniki:
- 1 litr wody
- ½ szklanki cukru (100 g)
- 2 łyżki soli
- 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
- 5 sztuk ziarenek pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
- 5 sztuk goździków
- 1/3 szklanki oleju roślinnego (100 g)
- ½ szklanki octu (100 g)
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć i posiekać drobno. Polecam zakup takiego specyficznego noża. Bardzo ułatwia cięcie kapusty na drobne paseczki.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Czosnek obrać i zmiażdżyć nożem lub pokroić w cienkie plasterki.
- Papryczkę pokroić w drobne kawałeczki.
- Przygotować marynatę: do garnka wlać wodę, wsypać cukier, sól, pieprz, goździki, liść laurowy i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wlać olej i ocet. Wymieszać.
- W garnku lub dużej misce układać warstwami kapustę, marchew, czosnek i papryczkę. Ugnieść dłonią. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na koniec zalać zalewą.
- Na wierzchu położyć talerzyk i obciążyć go słoiczkiem wypełnionym wodą. Przykryć pokrywką i wstawić w chłodne miejsce. Na dwór lub do lodówki. Czas „przegryzania się” składników to 24 godziny.
- Następnego dnia zlać nadmiar zalewy, a gotową surówkę przekładać do zakręcanych słoiczków. Przechowywać w lodówce.