Surówka z kapusty białej w marynacie

Moi Drodzy, mamy ograniczać zakupy. Co nie oznacza, że mamy nie jeść warzyw. Z ich świeżością bywa różnie, dlatego mam pomysł na świetną surówkę, którą bez strat walorów smakowych można przechowywać w lodówce nawet przez kilkanaście dni. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale za to uzyskaną porcją możecie podzielić się z bliskimi. Zwłaszcza tymi, którzy mają pozostać w domach i nie powinni dziś samodzielnie dokonywać zakupów. Moje słoiki jadą właśnie do rodziców i teściowej 😊

Surówka z kapusty białej w marynacie

(5 słoików po 500 ml)

Wsad warzywny

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty
  • 4 marchewki (480 g)
  • 4 ząbki czosnku (15 g)
  • 1 papryczka chili

Zalewa

Składniki:

  • 1 litr wody
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • 2 łyżki soli
  • 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • 5 sztuk ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 5 sztuk goździków
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego (100 g)
  • ½ szklanki octu (100 g)

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyć i posiekać drobno. Polecam zakup takiego specyficznego noża. Bardzo ułatwia cięcie kapusty na drobne paseczki.
  2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  3. Czosnek obrać i zmiażdżyć nożem lub pokroić w cienkie plasterki.
  4. Papryczkę pokroić w drobne kawałeczki.
  5. Przygotować marynatę: do garnka wlać wodę, wsypać cukier, sól, pieprz, goździki, liść laurowy i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wlać olej i ocet. Wymieszać.
  6. W garnku lub dużej misce układać warstwami kapustę, marchew, czosnek i papryczkę. Ugnieść dłonią. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na koniec zalać zalewą.
  7.  
  8. Na wierzchu położyć talerzyk i obciążyć go słoiczkiem wypełnionym wodą. Przykryć pokrywką i wstawić w chłodne miejsce. Na dwór lub do lodówki. Czas „przegryzania się” składników to 24 godziny.
  9.  
  10. Następnego dnia zlać nadmiar zalewy, a gotową surówkę przekładać do zakręcanych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz