Nie mam pomysłu, jak to ciasto nazwać. Nie jest to ani sernik z makiem, ani makowiec z serem. To jest absolutnie nowa jakość smaku i konsystencji, choć składniki są powszechnie znane i stosowane. Mak i ser połączony został spoiną z kaszy manny. Ciasto kruche chrupie wspaniale. Masa serowo-makowa jest lepka – kaszowata i kwaskowata. Pyszna. Pachnie lekko migdałowo. Nie będę Wam opowiadać, bo to trochę, jakbym się znęcała 😉 Ciasto ma jeden ważny dziś walor: jest bardzo ekonomiczne. Z małych porcji poszczególnych surowców, zyskujemy ciekawą wariację świątecznych smaków: maku i sera. I nie musimy piec blachy sernika, ani makowca – mamy dwa w jednym. Super pomysł 😊
Ciasto serowo-makowe (wg Kamila: seromak)
(tortownica średnicy 23 cm)
Ciasto kruche
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (190 g)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru (80 g)
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 90 g masła
Masa serowo-makowa
Składniki:
- 450 ml mleka
- 60 g masła
- ¾ szklanki cukru (120 g)
- 1 szklanka maku surowego lub mielonego (100 g)
- ½ szklanki kaszy manny (90 g)
- 1 jajko
- 250 g chudego sera białego
- 1/2 zapachu migdałowego
Sposób przygotowania:
- Wymieszać składniki suche ciasta kruchego ze sobą. Dodać jogurt i zimne masło. Siekać nożem wszystkie składniki aż do uzyskania drobnych grudek. Tego ciasta nie zagniecie się w jedną całość, ma pozostać sypkie, jak kruszonka. Połowę ciasta wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do garnuszka wlać mleko, włożyć masło, wsypać cukier i mak. Zagotować. Na gotującą się masę wsypać cienką strużką kaszę mannę. Zagotować cały czas mieszając. Masa bardzo zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
- W miseczce blenderem rozbić ser z jajkiem. Dodawać porcjami chłodną masę makową. Cały czas blendując. Na koniec dodać aromat.
- Masę serowo-makową wyłożyć na dno tortownicy z kruszonką. Wyrównać. Na wierzchu posypać pozostałą część ciasta kruchego.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. I piec w tej temperaturze 40 minut.
- Wystudzić na kratce.