Sernik z galaretką i malinami

Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez sernika. Ale nie takiego gotowego ze sklepu, który jest spulchniany nie wiadomo czym, tylko swojego sernika tradycyjnego. Żeby było szybciej można użyć sera twarogowego – sernikowego, z wiaderka. I na tym koniec ułatwień. Nie będzie kopy jaj, kostek masła, żadnej bitej śmietany, śmietan-fixu, czy modnego teraz serka mascarpone, który ma konsystencję wypieku uczynić delikatniejszą. Będzie za to spora porcja mleka, olej i mąka ziemniaczana, która ma nieco ściągnąć płynną masę serową. Kilka zabiegów i sernik staje się znacznie mniej kaloryczny, niż tradycyjny. Uwielbiam takie dietetyczne kompromisy. Porcja też – jak widzicie – do zjedzenia dla jednej rodziny, a nie plutonu wojska 😊 A na wierzchu owocowa galaretka z mrożonymi malinami – ostatnia torebka skarbów z mojego ogrodu. Zapachniało latem! 😊

Sernik z galaretką i malinami

(na blaszkę 29 na 23 cm)

Ciasto kruche

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1/6 kostki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa

Składniki:

  • 1 kg chudego sera białego z wiaderka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ szklanki mleka 2 % tłuszczu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 zapach waniliowy
  • szczypta soli

Wykończenie wierzchu

Składniki:

  • 2 galaretki malinowe
  • 1 litr wody
  • 260 g malin mrożonych lub świeżych, jeśli sezon

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Wymieszać składniki suche ze sobą. Dodać zimne masło i siekać nożem ze składnikami suchymi. Jak już będą drobne grudki dodać żółtko rozmącone z jogurtem. Zagnieść szybko ciasto. Żeby nie ogrzewać go w dłoniach.
  2. Zagniecione ciasto włożyć do torebki foliowej i odłożyć do zamrażarki.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej zamarznięte ciasto. Posypać kakao. Zapiec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  4. Przygotować masę serową. Ser przełożyć do miseczki i dodać cukier puder. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając mikserem.
  5. Cały czas miksując dosypać mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać mleko i oliwę. Dodać zapach.
  6. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wmieszać łyżką. Konsystencja masy będzie bardzo rzadka, ale tak właśnie ma być.
  7. Całość masy wylać na blachę z zapieczonym spodem z ciasta kruchego.
  8. Sernik wstawić do zimnego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
  9. Po tym czasie grzałkę wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku do powolnego wychłodzenia.
  10. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dosypać zamrożone maliny. Tężejącą galaretkę wylać na wychłodzony sernik. Odstawić do stężenia w lodówce.

 

Dodaj komentarz