Mazurek migdałowo-pomarańczowy

Dziś chcę Wam pokazać kolejny symbol Świąt Wielkanocnych w moim domu. O to on – mazurek migdałowo-pomarańczowy. To ciasto, o którym mój syn mówi, że: warto dla niego żyć! 😊 Jak zapomina, jak się nazywa, to pyta: mamo, gdzie to ciasto, co przypomina do złudzenia szarlotkę? 😊 Powiem Wam, że ten mazurek jest wyjątkowo mało kolorowy. Taki niepozorny. Ale za to smakiem bije wszelkie kajmakowe cudeńka. Jest idealnie zbalansowany słodyczą, a marcepanowy środek zachwyca konsystencją i aromatem. Gdzieś w tle czai się pomarańcza… 😊

Mazurek migdałowo-pomarańczowy

(przepis na blaszkę 20 na 30 cm)

Ciasto kruche

Składniki:

  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 1 kostka masła (200 g)
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Migdałowe przełożenie

Składniki:

  • 250 g mielonych migdałów
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka soku z pomarańczy (może być potrzeba ciut więcej)

Lukier

Składniki:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i zagnieść ciasto. Nie trzeba masła siekać ziemnego, można je lekko rozgrzać. Ciasto i tak po upieczeniu będzie kruche.
  2. Zagniecione ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na placek.
  3. Mielone migdały wymieszać z cukrem i sokiem.
  4. Pierwszy placek ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Na niego wyłożyć gęstą masę migdałową. Przykryć drugim plackiem.
  5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. W szklance wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowy. Tak przygotowanym lukrem polać gorące ciasto.
  7. Odstawić do wystudzenia.

 

 

 

 

Dodaj komentarz