Kolejny tydzień mamy ograniczać spacery po zakupy. Dlatego warto zatowarowywać się z rozmysłem i w miarę możliwości przedłużać życie naszych warzyw w lodówce. Taką metodą jest przygotowywanie surówek i zamykanie ich w słoiki. W takiej postaci długo zachowują świeżość i co najważniejsze – są gotowe do spożycia zaraz po wyjęciu z lodówki. To też metoda na zachęcanie do konsumpcji warzyw naszych rodziców i wszystkich osób starszych, które nie powinny teraz zawracać sobie głowy planowaniem i realizowaniem kulinarnych wyzwań. W moim przypadku „metoda słoikowa” sprawdza się nienagannie. Dziś kolejna porcja zdrowych słoików pojechała do moich kochanych Seniorów ❤️
Surówka z kapusty pekińskiej w marynacie
(6 słoików po 500 ml)
Wsad warzywny
Składniki:
- 1 kg kapusty pekińskiej
- 2 marchewki (240 g)
- 2 ząbki czosnku (8 g)
- 1 papryczka chili
Zalewa
Składniki:
- 500 ml wody
- 1/3 szklanki cukru (50 g)
- 1 łyżka soli
- 3 sztuki ziarenek ziela angielskiego
- 5 sztuk ziarenek pieprzu czarnego
- 1 listek laurowy
- 3 sztuki goździków
- 1/4 szklanki oleju roślinnego (60 g)
- 1/4 szklanki octu (50 g)
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską obrać z uszkodzonych liści i posiekać drobno.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Papryczkę pokroić w drobne kawałeczki.
- Przygotować marynatę: do garnka wlać wodę, wsypać cukier, sól, pieprz, goździki, liść laurowy i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wlać olej i ocet. Wymieszać.
- W garnku lub dużej misce układać warstwami kapustę, marchew, czosnek i papryczkę. Ugnieść dłonią. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na koniec zalać zalewą.
- Na wierzchu położyć talerzyk i obciążyć go słoiczkiem wypełnionym wodą. Przykryć pokrywką i wstawić w chłodne miejsce. Na dwór lub do lodówki. Czas „przegryzania się” składników to 24 godziny.
- Następnego dnia zlać nadmiar zalewy, a gotową surówkę przekładać do zakręcanych słoiczków. Przechowywać w lodówce.
1 Response