Po świątecznych rarytasach sięgnęłam po zwykłą drożdżówkę. No, może nie taką zwykłą, bo z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Do drugiego śniadania pajda drożdżówki idealna. Do niej koniecznie kubek mleka, albo aromatycznej kawy. Nie mogłam się oprzeć forsycji, która wybuchła żółtym kwieciem. Na szczęście kret jej nie zjadł 😉
Drożdżówka z kruszonką
(na blaszkę 28 cm na 24 cm)
Ciasto
Składniki:
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka cukru (180 g)
- 1 cukier wanilinowy
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szklanka letniego mleka (240 ml)
- ½ szklanki oleju (80 g)
- 4 szklanki mąki (4*120 g= 500 g)
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- ewentualnie rodzynki, skórka pomarańczowa
Kruszonka
Składniki:
- 1 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- ½ kostki masła
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozdrobnić, dodać cukier i letnie mleko. Zostawić do wyrośnięcia drożdży na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać roztrzepane widelcem jajka. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę. Zarobić ciasto łyżką. Nie wyrabiać.
- Odstawić ciasto na 1,5 godziny, żeby wyrosło.
- Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Dodać posiekane masło. Zagnieść kruszonkę. Powinna mieć konsystencję drobnej zacierki.
- Po wyrośnięciu ciasto lekko przerobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką.
- Odstawić na 30 minut, niech ciasto ruszy i wyrośnie do wysokości połowy foremki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 100 stopni. Piec 40 minut w 170 stopniach Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.