Drożdżowy listkowiec pojawił się już na blogu z posypką cynamonową. Zauroczona tą formą ciasta postanowiłam przygotować jego kolejną wersję – tym razem z marmoladą śliwkową. Z własnoręcznie zbieranych śliwek węgierek. W tej postaci równie bajecznie się prezentuje. Moje dzisiejsze skojarzenie podczas robienia zdjęć: to ciasto wygląda jak gąsienica 😊 Ciasto polecam, bo jest proste w wykonaniu. Nie dość, że pięknie wygląda, to smakuje, jak drożdżówka z marmoladą z dzieciństwa. Palce lizać! 😊
Drożdżowy listkowiec z marmoladą
(forma keksowa 30 cm na 12 cm)
Ciasto drożdżowe
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- ¾ szklanki mleka (150 ml)
- 3 łyżki stołowe cukru (40 g)
- 3,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 2 całe jajka
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- 50 g masła
Nadzienie do posmarowania
Składniki:
- 150 g marmolady – ja użyłam śliwkowej
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkruszyć do miski. Dosypać cukier i wlać lekko ciepłe mleko. Rozmieszać, aby rozpuścić cukier i drożdże. Zasypać 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić zaczyn do wyrośnięcia na 10 minut.
- Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Na środek wlać wyrośnięty zaczyn, rozmącone jajka , sól, cynamon i roztopione wystudzone masło.
- Wyrobić ciasto. Można do tego celu użyć robota kuchennego z hakiem, albo maszyny do wyrabiania chleba.
- Ciasto wyrobione powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do momentu podwojenia objętości – ok. 20 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Przegnieść delikatnie i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 cm na 60 cm.
- Rozwałkowany placek posmarować równomiernie marmoladą.
- Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 5 pasków. (Otrzymamy 5 pasków o wymiarze około 30 cm na 10 cm). Paski ułożyć jeden na drugim.
- Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy pakieciki 6 warstwowych kawałków o wymiarze 5 cm na 10 cm).
- Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
- Pakieciki 5 warstwowych kawałków wkładać pionowo do formy do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika ustawionego na 50 stopni Celsjusza, do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę – ok. 15 minut.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 150°C.
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjmować z blaszki dopiero, gdy przestygnie, żeby nie połamać, gdy gorące.