Pancakes gwiazdki

Zawsze się zastanawiałam, jak smakują amerykańskie pancakes. Pewnego dnia Amelka pokazała mi zdjęcie pulchnych placuszków ułożonych jeden na drugim w torcik – zdjęcie było niezwykle apetyczne. Przepis wymagał przetłumaczenia – tu nieoceniona pomóc córki, a następnie modyfikacji – to już moja działka. I tak oto, wspólnymi siłami uzyskałam grubiutkie, mięciutkie i pięknie pachnące kwiatuszki. Moje pierwsze pancakes. Choć kuchnia amerykańska zupełnie mnie nie pociąga, to placuszki trafiły w mój kulinarny gust. Dekoracja wiosenna według pomysłu Amelki. W zasadzie wszystko to zasługa córki, ja tylko jako robotnik najemny tu wystąpiłam 😉

Pancakes gwiazdki

(10 sztuk)

Składniki:

  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej typ 500 (200 g)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna szklanka mleka (270 g)
  • 35 g masła
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miseczki. Dodać cukier, cynamon, proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki.
  2. Następnie dodać mleko. Zmiksować.
  3. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do masy i zmiksować mikserem.
  4. Jaja rozbić oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodać do masy. I odstawić masę na 30 minut, żeby się spulchniła.
  5. Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę. Dodać ją do spulchniałego ciasta tuż przed smażeniem.
  6. Smażyć porcje ciasta na suchej patelni. Ja użyłam sylikonowych form do smażenia jajek sadzonych. Można smażyć placuszki w innych, dowolnych formach. Tak, żeby ograniczyć rozpływanie się ciasta na boki. Można też z użyciem malutkiej patelni. Wylana porcja ciasta powinna mieć grubość około 2 cm. Ważne, aby placuszki smażyć pod przykryciem z obu stron. Po 4 minuty na każdej stronie, tak, aby placuszek był rumiany i wypieczony w środku.
  7. Podawać ciepłe. Najlepiej z syropem klonowym, ulubionym serkiem, jogurtem, świeżymi owocami.  

Dodaj komentarz