Fascynacja mojego osobistego męża Korean street food trwa nieprzerwanie. Dzięki czemu przede mną co i raz stają nowe wyzwania kulinarne. Dostaję rano do obejrzenia filmik, a potem staję w kuchni i działam opierając się na intuicji. Bo przepisów, składników, czy proporcji nie znajduję. Wymyślam sama. Trochę jak zadanie w MasterChef: masz do dyspozycji: ryż, paprykę kolorową, pora, masło, marchew i zrób z tego coś dobrego 😊 Dziś na zamówienie kolejne danie z serii Korean street food. Tym razem ryż smażony z jajkiem i warzywami. Dla mnie super sycące danie o orientalnym zestawie smakowo-zapachowym. U nas jako przystawka oryginalne kimchi. To jest dopiero aromat!!! – mówiąc delikatnie 😉
Ryż smażony z jajkiem i warzywami
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 1 pełna szklanka ryżu długoziarnistego (220 g)
– 10 cm części jasnozielonej pora (100 g)
– 1 marchewka (130 g)
– pół strąka papryki czerwonej (120 g)
– pół strąka papryki żółtej (120 g)
– 1 łyżka masła
– 3 jaja
– 2 łyżki stołowe sosu rybnego
– 2 łyżki stołowe oleju sezamowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– szczypta curry
Sposób przygotowania:
- Ryż wsypać do garnka. Zalać wodą i dłonią lub łyżką przepłukać w wodzie. Odlać mętną wodę i ponownie przepłukać. Zalać wrzątkiem i ugotować w wodzie ze szczyptą soli. Osączyć na sicie.
- Pora pokroić wzdłuż na 4 części. Pokroić drobniutko.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach.
- Papryki umyć i pokroić w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozpuścić masło. Włożyć pora. Smażyć 1 minutę. Dodać marchew i smażyć 2 minuty. Dodać papryki i smażyć 2 minuty jeszcze.
- Do usmażonych warzyw wsypać ryż i smażyć 2 minuty.
- Następnie wbić jaja i smażyć do momentu ścięcia się jajek na małym ogniu.
- W między czasie dodać sos rybny, olej sezamowy, sos sojowy i curry. Wymieszać.
- Podawać gorące lub schłodzone. Danie i tak, i tak smakuje wspaniale.