Ostatnio jakoś bliżej mi do diety bogatej w warzywa, nabiał, jaja, pieczywo i owoce. Mięso z daleka obchodzę i wcale mnie do niego nie ciągnie. Taki czas. Warto potraktować potrzeby organizmu na poważnie i dać mu tego, czego się domaga. Jeść zawsze powinniśmy ze smakiem, więc zmuszanie się na siłę do jakiś grup produktów spożywczych nie jest zgodne z moją filozofią. Jedzenie powinno być doznaniem pozytywnym ze wszech miar. Oczywiście bez przesady nie pożeramy bezkarnie tego, co ostatecznie nam zaszkodzi, bo zaowocuje nadwagą, czy otyłością. Więc nie będzie mojego błogosławieństwa na słodycze, tłuste mięsa, słone przekąski, alkohol, słodkie napoje i majonez. Przyjemność ma mieć walor pozytywny. Prowadzić do zdrowia, a nie zguby. To się pomądrzyłam, a teraz do rzeczy 😉 Dziś pyszny pasztet z czerwonej soczewicy. Z dodatkiem marchewki, cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Pytam Amelkę, czy dobry? I co słyszę: mamo, niech odpowiedzią na Twoje pytanie będzie fakt, ile tego zjadłam. I pokazuje pustą foremeczkę. Bo przecież nie można odpowiedzieć prosto, trzeba grać ze starą matką w kalambury. Córka ćwiczy moje neurony zapobiegając w ten sposób przed demencją 😉 Także Moi Drodzy – lepszej rekomendacji nie trzeba – „pasztet” jest super 😊
„Pasztet” z soczewicy czerwonej
(3 foremki aluminiowe 11 na 8 cm)
Składniki:
- 1 szklanka ziarna suchej czerwonej soczewicy (130 g)
- 1 średnia cebula (75 g)
- 1 marchewka (120 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Soczewicę ugotować pod przykryciem do miękkości. Osączyć na sicie.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Czosnek obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać masło. Włożyć cebulę. Po minucie smażenia dodać marchew z czosnkiem. Po około 3-4 minutach dodać osączoną soczewicę. Smażyć 2 minuty. Dodać jajko i wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem rzymskim, słodką papryką, curry i sosem sojowym.
- Masę wykładać do foremek aluminiowych.
- Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.
- Pasztet smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.