Pianka z owocami

Prawie codziennie spaceruję z Sąsiadką po okolicy. Ostatnio opowiadała mi o cieście kruchym z nietypową pianką i owocami. Źródłem inspiracji okazała się jeszcze inna mieszkanka okolicy. I tak oto pocztą pantoflową stałam się posiadaczką odlotowego pomysłu na rewelacyjną piankę, która stanowi świetny pomysł na zagospodarowanie białek pozostałych w lodówce, po pieczeniu innych ciast. W tej delikatnej strukturze zatopić można dowolne owoce sezonowe (truskawki, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, agrest, porzeczki, jagody). Pianka przypomina nieco ptasie mleczko, ale jest miększa i bardziej puszysta. Robi się ją jak bezę, a zestala budyniem. Pomysł nieziemski, a smak odlotowy. U mnie w piance zanurzone truskawki i białe porzeczki ogrodowe, bo to jedyne owoce, które zostały w zamrażalniku po ubiegłym sezonie. I co ja tu będę bałamucić i opowiadać… Ciasto jest pyyyyszne! Nie będziecie żałować 😊

Pianka z owocami

(forma 25 cm na 25 cm)

Ciasto kruche

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (300 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru (40 g)
  • 1 jajo
  • 70 g masła
  • ¼ szklanki mleka (60 g)

Pianka budyniowa

Składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków (190 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (80 g)

Ponadto:

  • 500 g dowolnych drobnych owoców: truskawek, jagód, borówek amerykańskich, porzeczek, malin, jeżyn, agrestu (mogą być świeże albo mrożone, nie należy ich wcześniej rozmrażać)

U mnie było:

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 200 g mrożonych porzeczek białych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier. Wymieszać. Dodać jajko, rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko. Zarobić ciasto.
  2. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach około 60% i 40%. Większą część (60 %) rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
  3. Część zapieczoną odstawić do wystudzenia.
  4. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy będą ubite zacząć dodawać porcjami cukier. Cały czas miksować. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.
  5. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć owoce. Lekko je wcisnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach lub pokruszyć w dłoniach resztę zamrożonego ciasta (40 %).
  6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec 35 minut.
  7. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz