Precelkowe serduszka

Naszło mnie na precelki. Jak byłam mała, to bardzo lubiłam zagryzać wszelkie obwarzanki i precelki. Twarde, zapychające. Takie, co trzeba było popijać, bo inaczej człowiek był zaklajstrowany zupełnie. Pamiętam, żeby były z makiem, albo cukrem. Czasem solone – te lubiłam najmniej. Odtworzyłam te smaki w dwóch wersjach: na słodko z makiem, sezamem i pikantnie z różnymi posypkami. Dodatek drożdży i jajka w różnych ilościach determinuje twardość. Składałam na dwa sposoby. W serduszka i tradycyjnie w precelek. Dziś wersja twarda – serduszkowa, a kolejne wkrótce 😊

Precelkowe serduszka

(ok. 20 sztuk – w zależności od rozmiarów serduszek)

Składniki:

  • 15 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych
  • 3/4 szklanki mleka (150 ml)
  • 4 łyżki cukru (50g)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (350 g)
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju (50g)

Dodatkowo:

  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane
  • do posypania: mak

Sposób przygotowania:

  1. Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn. Drożdże w miseczce zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier. Wymieszać i posypać po wierzchu łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Po tym czasie dodać mąkę, sól i olej. Wyrobić ciasto. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta lub automatu do wypieku chleba.
  3. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Wyrośniętą masę przerobić, żeby wycisnąć jej pęcherzyki powietrza. Odrywać z całości kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Złożyć go równo na pół. I zwinąć dwie części jedna za drugą. Jak świderek. Z ciasta formować serduszko. Zlepiając je na środku dwóch ramion.
  5. Uformowane układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut pod ściereczką.
  6. Wyrośnięte posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku i posypać po wierzchu makiem.
  7. Piec 10-12 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz