O mojej słabości do owsianych słodkości już wiecie. Wierna swojemu uzależnieniu dziś zrobiłam owsiane kulki mocy. Nazwałam je tak, bo mają w sobie wszystko. Dosłownie wszystko, co można dać do wypieków z płatkami owsianymi. Są w nich banany, miód, płatki, otręby, siemię lniane, słonecznik, dynia, wiórki kokosowe, orzechy, morele, śliwki, daktyle, suszona żurawina. Zastrzyk energii, w postaci węglowodanów złożonych, składników mineralnych i witamin. Takie kulki to prawdziwa bomba błonnika pokarmowego. Dla mnie wspaniała słodycz i przepyszny dodatek do kawy. Porcja kalorii w najzdrowszej postaci 😊
Owsiane kulki mocy
(30 sztuk)
Składniki:
- 200 g białego sera chudego
- 2 jajka
- 2 banany (250 g)
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (100 g)
- ½ szklanki otrąb pszennych (40 g)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 6 orzechów włoskich
- 5 sztuk moreli suszonych
- 5 sztuk suszonych śliwek
- 5 sztuk suszonych daktyli
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
- Ser zblendować blenderem z jajkami i bananami. Dodać miód i ponownie zblendować.
- Do jednolitej masy dodać płatki owsiane. Odstawić na 10 minut, aby płatki wchłonęły płyn. Dzięki temu kuleczki będą miększe po upieczeniu. Po tym czasie dodać: otręby, mąkę, siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, orzechy i pokrojone w drobną kostkę owoce suszonej żurawiny, moreli, śliwek i daktyli. Wymieszać.
- Porcje masy wielkości 1 łyżki stołowej w dłoniach formować w kulki. Powinny być rozmiaru orzecha włoskiego. Jeśli masa bardzo się klei do dłoni, to można ręce zwilżać wodą, albo posmarować olejem.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kuleczki w ilości 6 na 5 sztuk.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec 25 minut w tej temperaturze. Wystudzić na kratce.