Drożdżowy listkowiec z Nutellą

Dziś poznałam zapach szczęścia. Wiecie, jak pachnie? Ja już wiem 😊 Ten zapach roznosi się w całej mojej kuchni. Wisi w powietrzu, jak zaczarowany. Nie chce sobie iść i jest odporny na próby przegonienia go wietrzeniem. Upajam się nim zatem, ale aż mnie przytyka od ilości cukru unoszącej się w eterze. Zjawisko niesamowite i upajające. Intuicyjnie pojawia się pokusa zamknięcia tej woni w pudełku z rekwizytami antydepresyjnymi. A jak się stałam się posiadaczką tego czarownego i eterycznego zapachu? A było to tak…

Jakiś czas temu napisała do mnie na Messenger niezwykle ważna dla mnie Osoba. Napisała tymi słowy: „Hej staruszko, mam pytanie dotyczące Twojego cynamonowego listkowca, skądinąd przepysznego. Mianowicie, czy próbowałaś zepsuć go Nutellą miast marmoladą?” Zgodnie z prawdą odpowiedziałam: nieeeeeeeeeeee. No właśnie, czemu nie?! Dlaczego ja wcześniej na taką kombinację nie wpadłam? Pomysł błyskawicznie zadomowił się w mojej głowie. Nie czekał długo na realizację. I oto jest. On – bezceremonialny król mojej kuchni Anno Domini 2020 – drożdżowy listkowiec z Nutellą. Wiem, wiem, będę się smażyła w piekle dla politycznie niepoprawnych dietetyków. Po donośnym wygłoszeniu przepowiedni swojej gorrrrrrącej przyszłości, obecna w kuchni ze mną Córka skwitowała tylko: Maaaaaaamooooo, daj spokój tak właśnie pachnie SZCZĘŚCIE!!!

Drożdżowy listkowiec z Nutellą

(forma keksowa 30 cm na 12 cm)

Ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki mleka (150 ml)
  • 3 łyżki stołowe cukru (40 g)
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 całe jajka
  • 50 g masła

Nadzienie do posmarowania

Składniki:

  • 300 g Nutelli (najlepiej oryginalnej)

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć do miski. Dosypać cukier i wlać lekko ciepłe mleko. Rozmieszać, aby rozpuścić cukier i drożdże. Zasypać 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić zaczyn do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Na środek wlać wyrośnięty zaczyn, rozmącone jajka , sól i roztopione wystudzone masło.
  3. Wyrobić ciasto. Można do tego celu użyć robota kuchennego z hakiem, albo maszyny do wyrabiania chleba.
  4. Ciasto wyrobione powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do momentu podwojenia objętości – ok. 20 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Przegnieść delikatnie i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 cm na 60 cm.
  6. Rozwałkowany placek posmarować cienko Nutellą. Najlepiej lekko ją rozgrzać w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wtedy będzie się łatwiej rozsmarowywać na placku.
  7. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze około 30 cm na 10 cm). Paski ułożyć jeden na drugim.
  8. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5 cm na10 cm).
  9. Pakieciki 6 warstwowych kawałków wkładać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pakieciki układać na pionowo.
  10. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę – ok. 20 minut.
  11. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 150°C.
  12. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w piekarniku, żeby sobie doszło.
  13. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjmować z blaszki dopiero, gdy przestygnie, żeby nie połamać, gdy gorące.

Dodaj komentarz