Kąski z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

Szukacie pomysłu na obiad, który przygotowuje się 30 minut? Prozę bardzo: kąski z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. Danie przygotowuje się błyskawicznie, a piecze jedynie 20 minut. Nie trzeba się brudzić i maczać porcji ani w jajku, ani w mące. Pokruszone płatki kukurydziane wciska się w kawałki, przyprawionego wcześniej, mięsa. Dzięki czemu nie nasiąkają żadnym płynem i wypiekają się na złocisto. Dzieci zachwycone, bo mięso chrupie po wierzchu, a wewnątrz jest wilgotne. Danie tak przygotowane ma jeszcze jeden walor – jest niskokaloryczne. Nie wprowadzamy bowiem żadnego tłuszczu z zewnątrz. Powiem Wam w tajemnicy, że te kąski podbiły serce mojego młodego sąsiada. Krzysia – przyjaciela Olka. Dla mnie to wielka radość, bo Krzyś jest niebywałym smakoszem i nie skusi się na byle co 😊

Kąski z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 1 podwójny flet z kurczaka (550 g)

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej

– ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Do panierowania:

– 2 szklanki płatków kukurydzianych typu corn flakes

Sos czosnkowy

Składniki:

– 200 jogurtu naturalnego typu greckiego

– 2 łyżki majonezu

– ¼ łyżeczki czosnku suszonego lub 1 ząbek czosnku świeżego

– ½ łyżeczki suszonego oregano

– sól, pieprz, cukier – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć i pokroić na podłużne kawałki – porcje na jeden raz.
  2. Przyprawy wymieszać i wetrzeć w kawałki mięsa. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
  3. W tym czasie przygotować sos czosnkowy. Wymieszać jogurt z majonezem tak, aby nie było grudek. Następnie dodać poszczególne przyprawy i wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  4. Płatki kukurydziane pokruszyć w dłoniach na drobne kawałki.
  5. Pojedyncze porcje mięsa układać na płatkach i dłonią dociskać tak, aby płatki przykleiły się do wilgotnego od przypraw mięsa. Każdy kawałek mięsa otoczyć płatkami ze wszystkich stron.
  6. Porcje mięsa w płatkach układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec w tej temperaturze przez 20 minut. Najlepiej na włączonej opcji góra-dół z termoobiegiem.
  7. Upieczone porcje podawać z sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz