Szukacie pomysłu na obiad, który przygotowuje się 30 minut? Prozę bardzo: kąski z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. Danie przygotowuje się błyskawicznie, a piecze jedynie 20 minut. Nie trzeba się brudzić i maczać porcji ani w jajku, ani w mące. Pokruszone płatki kukurydziane wciska się w kawałki, przyprawionego wcześniej, mięsa. Dzięki czemu nie nasiąkają żadnym płynem i wypiekają się na złocisto. Dzieci zachwycone, bo mięso chrupie po wierzchu, a wewnątrz jest wilgotne. Danie tak przygotowane ma jeszcze jeden walor – jest niskokaloryczne. Nie wprowadzamy bowiem żadnego tłuszczu z zewnątrz. Powiem Wam w tajemnicy, że te kąski podbiły serce mojego młodego sąsiada. Krzysia – przyjaciela Olka. Dla mnie to wielka radość, bo Krzyś jest niebywałym smakoszem i nie skusi się na byle co 😊
Kąski z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 1 podwójny flet z kurczaka (550 g)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
– ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Do panierowania:
– 2 szklanki płatków kukurydzianych typu corn flakes
Sos czosnkowy
Składniki:
– 200 jogurtu naturalnego typu greckiego
– 2 łyżki majonezu
– ¼ łyżeczki czosnku suszonego lub 1 ząbek czosnku świeżego
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– sól, pieprz, cukier – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i pokroić na podłużne kawałki – porcje na jeden raz.
- Przyprawy wymieszać i wetrzeć w kawałki mięsa. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- W tym czasie przygotować sos czosnkowy. Wymieszać jogurt z majonezem tak, aby nie było grudek. Następnie dodać poszczególne przyprawy i wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki, żeby wszystkie składniki się połączyły.
- Płatki kukurydziane pokruszyć w dłoniach na drobne kawałki.
- Pojedyncze porcje mięsa układać na płatkach i dłonią dociskać tak, aby płatki przykleiły się do wilgotnego od przypraw mięsa. Każdy kawałek mięsa otoczyć płatkami ze wszystkich stron.
- Porcje mięsa w płatkach układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec w tej temperaturze przez 20 minut. Najlepiej na włączonej opcji góra-dół z termoobiegiem.
- Upieczone porcje podawać z sosem czosnkowym.