Mamy sobotę, więc śniadanie może odbywać się bardziej leniwie. Nigdzie się przecież nie spieszymy. Ja postanowiłam wstać przed domownikami i przygotować bułeczki drożdżowe. Pachnące pomarańczą i kokosem. Mięciutkie i idealne do porannej aromatycznej kawy. Oczywiście najpierw tradycyjnie przy sobocie – jajecznica. A potem porcja słodyczy i do ogrodu. Fajnej soboty Wam życzę 😊
Bułeczki mleczne pomarańczowo-kokosowe
(9 sztuk w tortownicy o średnicy 26 cm)
Składniki:
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki pszennej (330 g)
- 1/3 kostki masła (70 g)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- do posypania: 3 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Na wierzch wsypać 1 łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby rozczyn wyrósł i podwoił swoją objętość.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, skórkę z pomarańczy i sól. Wymieszać. Dosypać przesianą mąkę. Wymieszać. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać roztopione i przestudzone masło. Zagnieść i wyrobić elastyczne ciasto.
- Można użyć robota kuchennego z końcówkami do ciasta drożdżowego lub maszyny do wyrobu chleba.
- Wyrobione ciasto oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć i przerobić na stolnicy. Uformować wałek i podzielić go nożem na 8 równomiernych kawałków. Najlepiej na pół. Każdą połówkę jeszcze na pół. I każdą część jeszcze raz na pół.
- Z każdego kawałka uformować kształtną bułeczkę. Bułki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
- Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut. Można przyspieszyć ten proces wstawiając bułeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni Celsjusza. W takich warunkach szybciej rosną.
- Tak przygotowane bułeczki wstawić do rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika. Piec przez 30 minut wykorzystując funkcję grzanie góra – dół. Bułeczki gotowe, gdy zrumienione.
- Wystudzić na kratce.