Jabłka pod kruszonką

Amelka miała ochotę na szarlotkę. A ja miałam od kilku dni w planach przygotowanie kruchego ciasta z dużą ilością płatków owsianych. Postanowiłam połączyć te dwie potrzeby w jeden wypiek, który spełni oczekiwania nas obu. I tak powstała koncepcja jabłek zapieczonych pod kruszonką. Ale nie taką zwykłą, tylko kruszonką w wersji „zdrowszej”. Stworzonej z płatków owsianych, mąki, cukru i masła. Pomysł jest o tyle fantastyczny, że posypkę przygotowuje się przez 2 minuty. Wystarczy tylko wymieszać składniki. Nie ma zagniatania, nie ma przetrzymywania w lodówce, ani zamrażalniku. Nie ma też układania ciasta na blasze, bo kruszonkę wysypuje się łyżką. To ekspresowy deser, który wymaga jedynie wymieszania, wyłożenia do ceramicznych kokilek i zapieczenia. Po 35 minutach spędzonych w kuchni (z czego 30 minut to pieczenie) otrzymujemy pachnące i chrupiące co nieco. Idealne rozwiązanie na okoliczność gości mających zwyczaj dzwonić, że będą za pół godzinki 😉W bonusie w całym domu zapach cynamonu, jabłek i ciasta kruchego. Pyszności!!!

Jabłka zapieczone kruszonką

(6 kokilek lub blacha o wymiarach 28 cm na 24 cm)

Kruszonka

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (150 g)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (225 g)
  • ¾ szklanki cukru (130 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki masła (100 g)
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (100 g)

Masa jabłkowa

Składniki:

  • 1 kg duszonych jabłek (jabłkowego musu) – ja użyłam jabłek do szarlotki, które przygotowuję w słoiki na zimę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cynamon – do smaku

Dodatkowo:

  • 30 g płatków migdałowych – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać składniki suche. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszać ze sobą tworząc sypką kruszonkę.
  2. Na dno ceramicznych kokilek (lub blachy wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć połowę kruszonki.
  3. Jabłka wyjąć ze słoika i wymieszać w miseczce z cynamonem i sokiem z cytryny.
  4. Na kruszonkę wyłożyć jabłka. Przykryć pozostałą częścią kruszonki.
  5. Na wierzch posypać płatki migdałowe.
  6. Kokilki (lub blaszkę) wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Do złotobrązowego koloru kruszonki.
  7. Najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów.

Dodaj komentarz