Znalazłam super sposób na zagospodarowanie białek, które pozostają po ciastach i nie wiadomo, jak godnie je zastosować. Bezy małe i duże, to zawsze bomba kaloryczna. A ja wpadłam na inny zestaw deserowy, gdzie wspomniane białka znajdują swoje przepyszne przeznaczenie. Otóż… przygotowuję z nich piankę, którą zamykam pomiędzy warstwami kruszonki owsianej. Białka ubijam na sztywno, zestalam skrobią ziemniaczaną. Do środka pianki dodaję jeszcze świeże truskawki, bo trzeba się nimi nacieszyć, a w sezonie smakują najlepiej. Kruszonka owsiana doskonale pracuje w roli ciasta kruchego i nie potrzeba do niej jajek. Muszę przyznać, że nie mogę od tego ciasta oderwać zmysłu smaku – o zgrozo! Ale na pocieszenie powiem, że kruszonka z pianką i owocami skutecznie skupia na sobie uwagę także zmysłu wzroku i powonienia – na szczęście te nie idą w boki 😉
Kruszonka z pianką i owocami
(na blaszkę 28 cm na 24 cm)
Kruszonka owsiana
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (150 g)
- 1,5 szklanki płatków owsianych (225 g)
- ¾ szklanki cukru (130 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki masła (100 g)
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (100 g)
Pianka z białek
Składniki:
- 5 białek
- szczypta soli
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków (160 g)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
- ½ szklanki oleju słonecznikowego (80 g)
- ½ aromatu śmietankowego
Ponadto:
- 300 g świeżych truskawek (mogą być dowolne drobne owoce świeże: jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, maliny, jeżyny, agrest)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać składniki suche. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszać ze sobą tworząc sypką kruszonkę.
- 2/3 kruszonki wysypać na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec spód 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem.
- Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy będą ubite zacząć dodawać porcjami cukier. Cały czas miksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.
- Na podpieczony, zimny spód z kruszonki wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć połówki truskawek. Lekko je wcisnąć w piankę. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kruszonki owsianej.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec 35 minut. Do złotobrązowego koloru kruszonki.
- Wystudzić na kratce, choć przyznam, że ciepłe smakuje wybornie.
- Wystudzić na kratce.