Kruszonka z pianką i owocami

Znalazłam super sposób na zagospodarowanie białek, które pozostają po ciastach i nie wiadomo, jak godnie je zastosować. Bezy małe i duże, to zawsze bomba kaloryczna. A ja wpadłam na inny zestaw deserowy, gdzie wspomniane białka znajdują swoje przepyszne przeznaczenie. Otóż… przygotowuję z nich piankę, którą zamykam pomiędzy warstwami kruszonki owsianej. Białka ubijam na sztywno, zestalam skrobią ziemniaczaną. Do środka pianki dodaję jeszcze świeże truskawki, bo trzeba się nimi nacieszyć, a w sezonie smakują najlepiej. Kruszonka owsiana doskonale pracuje w roli ciasta kruchego i nie potrzeba do niej jajek. Muszę przyznać, że nie mogę od tego ciasta oderwać zmysłu smaku – o zgrozo! Ale na pocieszenie powiem, że kruszonka z pianką i owocami skutecznie skupia na sobie uwagę także zmysłu wzroku i powonienia – na szczęście te nie idą w boki 😉

Kruszonka z pianką i owocami

(na blaszkę 28 cm na 24 cm)

Kruszonka owsiana

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (150 g)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (225 g)
  • ¾ szklanki cukru (130 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki masła (100 g)
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (100 g)

Pianka z białek

Składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków (160 g)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego (80 g)
  • ½ aromatu śmietankowego

Ponadto:

  • 300 g świeżych truskawek (mogą być dowolne drobne owoce świeże: jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, maliny, jeżyny, agrest)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać składniki suche. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszać ze sobą tworząc sypką kruszonkę.
  2. 2/3 kruszonki wysypać na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec spód 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem.
  3. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy będą ubite zacząć dodawać porcjami cukier. Cały czas miksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.
  4. Na podpieczony, zimny spód z kruszonki wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć połówki truskawek. Lekko je wcisnąć w piankę. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kruszonki owsianej.
  5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec 35 minut. Do złotobrązowego koloru kruszonki.
  6. Wystudzić na kratce, choć przyznam, że ciepłe smakuje wybornie.
  • Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz