Zupa krem z zielonego groszku „Krem ze Shreka”

Od dawna miałam ochotę na zupę krem z zielonego groszku. Chodziłam i myślałam, jak ją zrobię, co dodam. I tak rodziłam, rodziłam pomysł, a stanęło na tym, że zupa powstała z 3 składników: wody, groszku i ziemniaków. Uwielbiam takie rozwiązania w kuchni, bo jest szybko, sprawnie i nie może się nie udać. Gotowanie tej zupy trwa zaledwie 30 minut. Idealny czas, który może zainwestować w kuchnię nawet człowiek zabiegany i zapracowany. Jak zupa powstała, to zawołałam dzieci i jednogłośnie skomentowały to, co zobaczyły w garnku, słowami: mamoooooooooo, zmiksowałaś Shreka! Tak jest: złapałam rano na bagnach i użyłam do zupy 😊 Zielono mi 😊 Oj zielono!

Zupa krem z zielonego groszku „Krem ze Shreka”

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 3 szklanki wody – do wywaru (można użyć wcześniej ugotowanego rosołu lub bulionu warzywnego)
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ziemniaki (240 g)
  • 450 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 łyżka masła śmietankowego
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 łyżka stołowa siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować wodę na wywar. Włożyć pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, listek laurowy oraz połowę soli. Gotować około godziny, aż wywar stanie się esencjonalny. Przyprawy wyjąć łyżką.
  2. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w uzyskanym wcześniej bulionie przez 20 minut.
  3. Na gotujący bulion z ziemniakami wsypać zamrożony groszek. Gotować od momentu zagotowania zupy przez 10 minut.
  4. Po ugotowaniu zblendować blenderem na jednolity krem. Do ciepłego dodać masło.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
  6. Na wierzch posypać prażone siemię lniane.

Dodaj komentarz