Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym

Piekłam roladę z ciasta serowego, szpinakowego, marchwiowego, ale do tej pory nigdy nie piekłam rolady biszkoptowej. Ale, że biszkopt lubią wszyscy w domu, to postanowiłam coś odmienić i nie piec na niedzielę ciasta w blaszce prostokątnej, tylko zrobić roladę. Jakoś tak rolady z kremami, czy bitą śmietaną mnie nie pociągają. Dlatego w mojej roladzie spoczęło jabłko jesienne w wersji przygotowanej do szarlotki. Taka wersja deseru bardzo posmakowała, wiec już mam w planach roladę z biszkoptu łaciatego, z nadzieniem z  truskawkami. Tak oto rodzą się pomysły. Jedno działanie w mojej kuchni zaraz implikuje kolejne. Takie cudowne to moje hobby 😊  

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym

(szeroka blacha piekarnika)

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru drobnego (220 g)
  • 1,5 szklanki mąki (140 g+
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)

Do przełożenia:

  • 900 g jabłek prażonych na mus (ja wykorzystałam jabłka prażone ze słoika, które przygotowuję jesienią na szarlotki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jaja wbić do miski. Utrzeć mikserem dodając cukier porcjami.  Miksować do uzyskania jasnej, napowietrzonej masy.
  2. Delikatnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. Masę biszkoptową wylać na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. 
  5. Lekko przestudzić, ale jeszcze dość ciepłą odkleić od papieru i zawinąć w rulonik. Można do tego wykorzystać papier, w którym biszkopt się piekł. Papier lekko zwilżyć dłonią maczaną w wodzie. Można też zawinąć roladę w wilgotną ściereczkę, ale od razu mamy ściereczkę do prania. Cały zabieg zwinięcia i nawilżenia ma służyć nadaniu biszkoptowi ciepłemu kształtu rulonika, żeby potem nie łamał się przy ostatecznym zwijaniu w roladę. Wystudzić.
  6. Biszkopt rozwinąć i posypać cynamonem. Na cynamon wyłożyć masę jabłkową. Delikatnie zwinąć ciasto w roladę i odstawić do zestalenia. Najlepiej do lodówki.
  7. Wierzch posypać cukrem pudrem. Kroić na skos.

Dodaj komentarz