Piekłam roladę z ciasta serowego, szpinakowego, marchwiowego, ale do tej pory nigdy nie piekłam rolady biszkoptowej. Ale, że biszkopt lubią wszyscy w domu, to postanowiłam coś odmienić i nie piec na niedzielę ciasta w blaszce prostokątnej, tylko zrobić roladę. Jakoś tak rolady z kremami, czy bitą śmietaną mnie nie pociągają. Dlatego w mojej roladzie spoczęło jabłko jesienne w wersji przygotowanej do szarlotki. Taka wersja deseru bardzo posmakowała, wiec już mam w planach roladę z biszkoptu łaciatego, z nadzieniem z truskawkami. Tak oto rodzą się pomysły. Jedno działanie w mojej kuchni zaraz implikuje kolejne. Takie cudowne to moje hobby 😊
Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym
(szeroka blacha piekarnika)
Składniki:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru drobnego (220 g)
- 1,5 szklanki mąki (140 g+
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
Do przełożenia:
- 900 g jabłek prażonych na mus (ja wykorzystałam jabłka prażone ze słoika, które przygotowuję jesienią na szarlotki)
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Jaja wbić do miski. Utrzeć mikserem dodając cukier porcjami. Miksować do uzyskania jasnej, napowietrzonej masy.
- Delikatnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Masę biszkoptową wylać na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Lekko przestudzić, ale jeszcze dość ciepłą odkleić od papieru i zawinąć w rulonik. Można do tego wykorzystać papier, w którym biszkopt się piekł. Papier lekko zwilżyć dłonią maczaną w wodzie. Można też zawinąć roladę w wilgotną ściereczkę, ale od razu mamy ściereczkę do prania. Cały zabieg zwinięcia i nawilżenia ma służyć nadaniu biszkoptowi ciepłemu kształtu rulonika, żeby potem nie łamał się przy ostatecznym zwijaniu w roladę. Wystudzić.
- Biszkopt rozwinąć i posypać cynamonem. Na cynamon wyłożyć masę jabłkową. Delikatnie zwinąć ciasto w roladę i odstawić do zestalenia. Najlepiej do lodówki.
- Wierzch posypać cukrem pudrem. Kroić na skos.