Schab mrożony i suszony

Schab mrożony i suszony, to taki rodzaj przekąski, na którą trzeba cierpliwie poczekać aż 14 dni. Niczego nie da się przyspieszyć, niczego skrócić, ale powiem Wam, że poczekać warto. Z surowego mięsa uzyskujemy pyszną polędwicę surową o konsystencji polędwicy łososiowej. Mięso idealne do uzyskania przekąski zbliżonej formą do carpaccio. Co prawda tradycyjne carpaccio przygotowuje się z mięsa wołowego, ale schab mrożony i suszony smakuje łudząco podobnie. Mięso jest ciągliwe, wilgotne i jakby szkliste. Kroić je należy cienko i podawać z sałatami oraz sosami na bazie oliwy z oliwek. Przystawka wyborna, bo naturalna, bez żadnych sklepowych dodatków poprawiających smak, zapach, czy podnoszących wydajność. Tylko naturalne przyprawy, temperatura i czas… Dużo czasu… 😊

Schab mrożony i suszony

(na 1 kg mięsa surowego)

Składniki:

  • 1 kg schabu o cienkim przekroju
  • 1 łyżka stołowa majeranku
  • 1 łyżka stołowa ziół prowansalskich
  • 1 łyżka stołowa pieprzu czarnego
  • 1 łyżka stołowa pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 szklanka soli kamiennej (270 g)
  • 3 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • folia aluminiowa
  • 2 torebki foliowe

Sposób przygotowania

  1. Mięso umyć i oczyścić z wszelkich błon zewnętrznych oraz tłuszczu.
  2. W misce wymieszać majeranek, zioła prowansalskie, pieprz czarny i ziołowy, cukier, sól peklową, kamienną i zmiażdżony czosnek.
  3. Uzyskaną mieszanką przypraw natrzeć dokładnie mięso.
  4. Przygotować kawałek folii aluminiowej takiej wielkości, żeby zawinąć w niego przygotowane mięso. Na folię przesypać pozostałą po obtoczeniu schabu część przypraw. Mięso zawinąć w folię, równomiernie rozkładając nadmiar przypraw na cały kawałku mięsa.
  5. Pakunek włożyć w 2 torebki foliowe i szczelnie zawinąć. Całość włożyć do zamrażalnika na 11 dni.
  6. Po tym czasie mięso wyjąć. Odwinąć z torebek i folii. Oczyścić z nadmiaru przypraw. Torebki z pozostałą ilością wilgotnych przypraw wyrzucić do kosza.
  7. Mięso włożyć w siatkę do wędzenia i powiesić do osuszenia w przewiewnym miejscu na 3 dni. Idealnie sprawdza się głowica od grzejnika. Pod mięso należy podłożyć ręczniczek papierowy, albo tackę styropianową, bo będzie wyciekać z niego płyn. Można też mięso zawinąć w ręczniczek papierowy i położyć w przewiewnym miejscu, pamiętając, aby je przekręcać, żeby równomiernie się suszyło.
  8. Po okresie suszenia przechowywać w lodówce, zawinięte w papier śniadaniowy.
  9. Kroić cieniutkie plasterki i podawać na sałacie polane sosem na bazie oliwy z oliwek.

Dodaj komentarz